Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wybór wody  (Przeczytany 2711 razy)
Adrrrrrrrrruan
Nowy
*

« : Styczeń 05, 2007, 15:50:50 »

Witam!
Chciałem się zapytać jaką wodę wybrać gdyż zrobiłem ostatnio testy wody z akwarium, wody wodociągowej i wody pitnej tzn. przefiltrowanej przez specjalny filtr (nie podam nazwy żeby nie robić reklamy bądź kryptoreklamy Tongue) i muszę powiedzieć że się troszkę przeraziłem. Proszę o pomoc i już opisuję wyniki.

Może nadmienię jeszcze że akwarium mam od 20 grudnia, a 30 grudnia zacząłem podawać Co2 poprzez bimbrownię, chociaż patrząc się na wyniki testów wody w akwarium nie wiem czy nie przestać.

A i na razie nie mam jeszcze ryb bo chciałbym najpierw poprawić stan wody, więc jak można proszę o napisanie co i jak Smiley Powiem tylko że rośliny bardzo szybko rosną ale niestety glony również i nie wiem czego to wina. Testów na fosforany nie posiadam więc nie wiem ile mogą wynosić a czytałem że jak jest za dużo to wtedy glony się rozprzestrzeniają, prawda?

Testy:
firmy Tetra na pH,GH,KH,No2- i CO2

Woda z akwarium (może tak jest bo w sumie 2 dni temu podmieniłem wodę):
pH=7,5
GH=21
KH=23
NO2-=<0,3

Woda wodociągowa:
pH=7,5-8,0
GH=28 (szok!!!!)
KH=34 (jeszcze większy szok!!!!)
NO2-=<0,3

Woda przefiltrowana (uzdatniona) (i tu się bardzo miło zaskoczyłem ale nie wiem czy można by ją stosować do akwa)
pH=6,0
GH=3-4 (w sumie nie wiem bo po pierwszej kropli testu zrobił się leciuteńki czerwony , po drugiej była jakby biała i po 3 lekka zieleń)
KH=3-4 (tak samo jak wyżej tylko że po 1- lekki niebieski, a po 3 lekki zólty)
NO2-=<0,3

No i mam pytanie jak się do tego przyporządkować, co zrobić żeby w akwa woda nadawała się już dla rybek i na przyszłość jaką wodę mam używać do podmieniania?

Dzięki z góry za odpowiedzi!!:)
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 05, 2007, 16:57:46 »

W obecnej sytuacji (brak ryb) możesz śmiało zmieniać parametry wody tj. TWO, TWW i pH i ustalić je na takim poziomie jak chcesz. W tym przypadku najlepsza będzie ta woda uzdatniona (w jaki sposób jest uzdatniona ?). Na początek mozesz zrobić 50% podmianę, potem ze dwie trochę mniejsze, w zależności od tego jakie chcesz mieć parametry wody będzie to 25 - 50%.
Nie wiem jak uzdatniona jest w/w woda, dlatego trochę trudno określić sposób przygotowania wody do podmian. Możliwości są dwie, albo uzdatniać ją nawozem mineralnym albo mieszać w odpowiedniej proporcji z kranową, od wybranej metody uzależniony będzie dalszy sposób nawożenia.

385 l - dyskowce
Adrrrrrrrrruan
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 05, 2007, 17:40:28 »

Dzięki Sebastianie za tak szybką odpowiedź Smiley .
Co do tego filtru i wody to jest to urządzenie do uzdatniania wody metodą odwróconej osmozy. Tak wyczytałem z netu wpisując nazwę firmy umieszczonej na urządzeniu. Tylko zastanawiam się czy musiałbym tę wodę troszkę odstawić czy mógłbym od razu ją wlewać do akwa (oczywiście jak już będą rybki przy podmianach wody), gdyż test robiłem bezpośrednio z kranika nie odstawiając jej. Jeszcze raz thx za odpowiedź i lecę zmienić tak jak napisałeś 50% wody w akwa na tę RO z kranika. Pozdrówka Smiley
przemek75
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 05, 2007, 18:38:50 »

Na początku gdy podmieniałem wodę z odwróconej osmozy (RO), to lałem bezpośrednio do akwa (przy podmianie ok 15%). Nigdy nie było problemów z rybami. Najlepiej jednak aby taką wodę podgrzać do temp. wody w akwa, no i dodać mikroelemntów (jest odpowiednia chemia). Teraz aby nie kupować dodatkowej chemii mieszam wodę z RO z odstaną przez 24h kranówą w proporcjach 60/40 (60% z RO). (wymieniam ok 30% wody w akwa)
pozdr
pm
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 06, 2007, 00:37:41 »

Adrrruan Ty sie chłopie ciesz, że masz RO w domu Smiley Nawet nie wiesz ile problemów z głowy. Jedyne co powinieneś to dodawać do wody nawozy. Są specjalne dedykowane do "uzdatniania" (kiepska nazwa) wody RO dla potrzeb roslin.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 08, 2007, 12:01:11 »

Ten środek to Planta Gainer PRO Hydro Mineral.

Opis znajduje sie na stronie producenta: http://www.aqua-art.pl/polski/technologiawody

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: