Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: grzałka bez termostatu  (Przeczytany 1688 razy)
Lukaszl
Stały użytkownik

« : Styczeń 31, 2005, 16:15:38 »

Witam i od razu pytam Smiley Mam 2 grzałki bez termostatu i akwa 50l (oczywiście nie używam ich obu naraz). Jedna grzałka to 60W a druga 25W. Czy jest możliwość dobrania takiej grzałki bez termostatu aby była ona cały czas włączona a temperatura nie podnosiła się wyżej niż 25 stopni. Chodzi mi o zbilansowanie ciepła dostarczanego przez grzałe i oddawanego przez akwa.

70litrów
brzanki różowe
brzanki sumatrzańskie
kirysy spiżowe
zbrojnik niebieski

please kliknij tylko: http://s1.gladiatus.onet.pl/game/c.php?uid=44573
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 31, 2005, 18:15:15 »

Jest to możliwe. Trzeba dobrać moc grzałki do pojemności akwa po prostu.
A nie lepiej kupić grzałkę z termostatem ? Albo osobny termostat ? Na rachunkach za prąd zaoszczędzisz.
misza24
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 01, 2005, 00:05:25 »

Mozna tak dobrac grzalke aby była odpowiednia do akwa. Problem w tym ze musisz caly czas musisz kontrolowac temperature w zbiorniku bo inaczej ugotujesz swoje rybki. Temperatura w pomieszczeniu w ktorym stoi akwa jest zmienna i to bedzie wplywac na temperature w baniaku. A wachania temperatury z pewnoscia wplyna niekorzystnie na samopoczucie ryb. proponuje dokupi termostat lub grzalke  z termostatem bedzie wygodniej i taniej.
Z tego co pamietam dobiera sie tak aby na kazdy litr wody przypadało poł wata mocy grzałki. np. 30l - 15W Niech ktos mnie poprawi jesli sie mylę.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: