Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: nowe akwa  (Przeczytany 1280 razy)
pitur
Nowy
*

« : Kwiecień 10, 2008, 19:55:01 »

Na dobry początek witam Wszystkich, to mój pierwszy post:)
Jestem poczatkującym akwarystą:), mam do was kilka pytań, a mianowicie jakiś czas temu dostałem w spadku akwarium z całym sprzetem,zanim cokolwiek zacząłem czytac na ten temat chyba troche je przerybiłem  mój błąd , postanowiłem kupić wieksze akwarium i z 54 litrów przezuciłem sie na 112 litrów, troche juz tu poszperałem i poczytałem co i jak zrobic ,jutro zaczynam urządzac nowe akwarium , chodzi  mi o to czy jak przełoże żwir ze starego akwareszte uzupełnie nowym zwirem,wypompuje maksymalnie wode tez ze starego akwai użyje do tworzenia  nowego akwarium reszte uzupełnie odstaną bede mógł odrazu wpuścic rybki? wiem że powinna dojrzewać ale  niestety nie mam na to warunków by w tej chwili trzymac dwóch akwariów w mieszkaniu , kolejne pytanie kiedy zacząć podmieniać wode w tak stworzonym akwarium?
Z tego co na tym  forum wyczytałem niby można tak zrobić chciałbym sie poprostu upewnić że nie zaszkodze za naddo rybom.
pozdrawiam
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 11, 2008, 10:31:22 »

Hej, witamy na forum Smiley

Można tak zrobić jak napisałeś. Wodę należy wg mnie podmieniać już na początku, nawet po 2-3 dniach aby zmniejszyć ryzyko skoków azotynów w akwarium (bakterie jeszcze nie całkiem skolonizowały nowe akwarium). Mycie filtra podczas takiego restartu jest niewskazane. Pierwsze czyszczenie w wodzie spuszczonej z akwarium po ok 1-2 tygodniach. Postaraj się także aby filtr chodził przez cały czas prac porządkowych na wodzie z akwarium w wiadrze aby pożyteczne bakterie, które zasiedlają flitr Ci nie wymarły.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Muhhamad
Gość
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 11, 2008, 10:38:09 »

Witak Pitur  Grin

Tak jak Emi napisała..do tego po około tygodniu staraj sie ustalic pierwsze parametry wody,a potem utrzymuj je na odpowiednim poziomie pamietajac oczywiscie ze przy kazdej podmianie wody powinno sie je sprawdzac i regulowac  ...

jeszcze raz witam  Cheesy
pitur
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 11, 2008, 17:47:15 »

Witam
Wielkie dzieki , za pomoc,  zastosuje sie do Waszych rad:) gdyby co bede sie pytał:)
pozdrawiam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: