Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Jak wkońcu z tymi prętnikami ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak wkońcu z tymi prętnikami ?  (Przeczytany 1965 razy)
żałobniczka
Stały użytkownik

« : Grudzień 13, 2006, 16:07:14 »

Dziś umarła mi samica prętnika karłowatego. zmarła na mi..... coś tam nie pamiętam szkoda że na leczenie było zapóźno Sad A to pytanko żeby samczyk miał towarzystwo dokupie mu partnerke w tym wgłębke, bo biedaczek buduje gniazdo przy rogu kotnika i mu się psuje. CZy lepiej kupić  2 czy też dokupić jedna samice. Niewiem inni mówią że lepszy harem a  inni myslą inaczej. Wypowiadajcie się  Grin

Moje akwa, odnowione foty Wink. Zapraszam do komentowania Smiley

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,8645.0.html
Gordon
Zainteresowany
**

I&I... only one truth

« Odpowiedz #1 : Grudzień 13, 2006, 19:15:03 »

Jeśli samiec jest agresywny, znaczy jesli intensywnie gania samice żeby zachęcic ja do tarła to  dużo lepszym rozwiązaniem będzie kupienie 2 samiczek bo wtedy natarliwośc samca rozłoży się na 2 równomiernie i 1 samica nie będzie tak męczona, jeśli zać samczyk jest spokojny to 1 samica mu starczy.

Chillout...
żałobniczka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Grudzień 13, 2006, 20:26:43 »

moj samiec wrecz samice zagonil na smierc, gdy jej lepiej bylo zaczela pokarm pobierac to on zaczol jak oszalaly ja gonic po akwa, pozatym jest agraesywny wobec mieczorkow ale one sa na wycieciu mam zam male litraz na te ryby.

Moje akwa, odnowione foty Wink. Zapraszam do komentowania Smiley

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,8645.0.html
MrPukwa
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Grudzień 14, 2006, 10:29:11 »

ja trzymam prętnika z 3 samicami,początkowo trzymałem tylko z jedną co okazało sie nietrafione gdyż samiczka mi zdechła Sad teraz mam 3 samiczki, początkowo samiec bardzo je atakował ale w miarę upływu czasu uspokojił się, teraz wszystkie razem pływają zgodnie Smiley od czasu do czasu samczyk je zaczepia

Moje ulubione ryby to ryby labiryntowe Cheesy
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #4 : Grudzień 15, 2006, 02:33:36 »

z moich obserwacji wynika, że nie ma to większego znaczenia czy trzymamy samca z 1 czy 2 samicami. Generalnie prętniki i tak nie lubią własnego towarzystwa i w najlepszym wypadku sie ignorują. W pary łączą się wyłącznie na okres tarła. Także określenie "harem" przy mówieniu o prętnikach to jakieś totalne nieporozumienie i świadczy tylko o tym, że osoba, która używa tego określenia w ogóle nie rozumie znaczenia tego słowa.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: