Rafal111
Nowy

|
 |
« : Wrzesień 03, 2006, 19:22:11 » |
|
walcze ze stabilizacja akwa, pisalem o tym na grupie dyskusyjnej i ... akwa 240l z paletami, gesto zarosniete zwirek nie zatwardza mi wody to podawanie CO2 podnosi TWW i teraz zgłupialem leje wode z osmozy ktora jest miekka, podaje co2 zeby zbic ph ale to podnosi tww i błędne kolo to jak to ustabilizowac zeby miec np tww=5 i ph=6,5?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 03, 2006, 19:43:37 » |
|
Hmmmm ciekawe, w takim razie jak Ci sie podnosi TWW? masz tam jakieś wapienie czy jak nie można podnieść TWW bez jakiegoś źródła wapnia - jnhajczęściej jest to skałą, żwir lub muszle ? CO2 nie wpływa na podniesienie TWW. (TWW obniża ilość rozpuszczonego CO2 w wodzie) jesteś pewien w 100% czystości żwiru  Pozdr.
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
Rafal111
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 03, 2006, 19:47:12 » |
|
zwir mam 3 lata juz od niedawna mam palety i bawie sie z ro, co2 itd i teraz zauwazylem te skoki a w szklance ze zwirem tww nie wzrastalo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 03, 2006, 20:06:07 » |
|
Szklanka a akwarium to nie to samo, musisz mieć coś co podnosi ci TWW, może wkład w filtrze, dekoracja albo podajesz jakiś preparat ?
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
bolek1pl
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 10, 2006, 11:12:47 » |
|
Hej!!!Zrobiłem testy wody i są nastepujące:TWW 20,TWO 15(zoolek) i Ph 7,5-8(JBL).Akwa 54 L,oswietlenie 15 W sylvania gro lux i 8 W narva day light.obsada:4 otoski,3 kiryski spiżowe,10 neonkow inessa,5 bystrzyków z Serpa.Roślinki: zabienica bleheri,amazonka,serco listna i tenellus,2 anubiasy nana,kryptokoryna wendta,mech jawajski i nurzance.Czy te parametry sa OK?mam problem z nitkami glonami ale nie jest ich duzo?nie chcialem dac tego w nowym temacie.dzieki za weryfikacja parametrow.
pozdro for all
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2006, 11:15:14 wysłane przez bolek1pl »
|
|
|
|
|
|
Ropek
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 10, 2006, 11:29:25 » |
|
Hej!!!Zrobiłem testy wody i są nastepujące:TWW 20,TWO 15(zoolek)
A nie odwrotnie TWO 20 a TWW 15 ? Co do nitek to rob częściej podmiany wody, wyczysc filtr i usuń wszystkie śmieci z akwa (gnijące czesci roslin, resztki pokarmu itp.) bo glony sie na tym żywią.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Neo7
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 16, 2006, 17:11:19 » |
|
Ja do wody polecam easy balance 
|
|
|
|
|
|
3 skalary 5 bocji 2 kosiarki 2 sumy rekinie 4 sumiki szkliste 2 plecostomusy 4 otoski 2 krewetki amano
|
|
|
Skaman
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 12, 2006, 16:03:04 » |
|
jeżeli mogę wtrącić  twardość węglanowa (bo o tej chyba mowa) czyli tak zwana przemijająca odpowiada za właściwości buforujące w akwarium (kwaśne węglany wapnia i magnezu) ale bez obecności wapnia i magnezu czyli bez obecności czegoś co się może rozpuszczać nie będzie rosła..... przy zwiększaniu stężenia kwaśnych węglanów magnezu i wapnia pH musi rosnąć ( dla tych co chemię już w szkole mieli powinno być to jasne) zatem propozycję mam taką... przede wszystkim przenieść Paletki (jeżeli już są w tym zbiorniku) do zbiornika higeniczenego a w 240 l wymienić 3/4 wody na wodę z RO i mierzyć dwa razy dziennie pH i twardości przez kilka dni.... takie pomiary rozwiąrzą problem czy coś się rozpuszcza czy nie... to że żwir jest od trzech lat o niczym nie świadczy. jeżeli pH wody wcześniej było wysokie tak samo jak i twardości żwir (albo coś innego co jest w akwarium) pozostawało w tzw równowadze dynamicznej a dzięki właściwościom buforującym kwaśnych węglanó wszystko było pięknie stabilne.... teraz... zmiana jednego praramaterów powoduje że "natura" sama wraca do tego wcześniej ustabilizowanego stanu......
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 12, 2006, 20:22:58 » |
|
od niedawna mam palety i bawie sie z ro, co2 itd i teraz zauwazylem te skoki a w szklance ze zwirem tww nie wzrastalo
tak się zastanawiam czy aby nie zamieniłeś niechcący wężyków w filtrze RO. tzn z wodą czystą i odpadową?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rafal111
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 12, 2006, 23:05:10 » |
|
e no bez przesady taki tepy nie jestem zreszta badalem wode z RO i ma tww=0
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 12, 2006, 23:14:02 » |
|
to ja nie wiem, może jakiś nawóz zawiera K2CO3 albo CaCO3? hm 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarecki
|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 18, 2006, 23:02:35 » |
|
A może przyczyna leży najbliżej tego co pisał skaman? Węglan wapnia nie rozpuszcza się ot tak sobie bo jest w wodzie.Potrzebuje wolnego co2 w wodzie. To zwiększenie ilości wolnego gazu może właśnie powoduje uwalnianie się węglanów ze żwiru.Kiedyś pokazywałem znajomym taką sztuczkę:Wrzucałem do szklanki trochę wyskrobanego z czajnika kamienia kotłowego jak go nazywają i zalewałem wodą gazowaną.Jedno dobre zamieszanie i w szklance pozostawała tylko "czysta zdrowa woda" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rafal111
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 19, 2006, 12:08:08 » |
|
tylko jak to sprawdzic robilem testy w szklankach i nie da sie nic ocenic jak zaleje wodą z co2 to wiadomo ze od razu zmieni sie tww jak sprawdzic ten zwir?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopad 19, 2006, 17:56:03 » |
|
jak sprawdzic ten zwir? Było już kilka razy na forum. Polej octem. Jeśli zacznie się pienić, to znaczy ze podnosi TWW
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|