Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Aponogeton madagascariensis  (Przeczytany 2295 razy)
DOROTAZOFIA
Zainteresowany
**

« : Listopad 09, 2006, 23:09:53 »

wszedzie piszą , że bardzo trudna roślina, co sądzicie, czy przy mojej obsadzie warto spróbowac i zaryzykowac ok. 30pln.

112L, atman dr80, fzn3. 5 neonków, 3mieczyki zielone, 3czarne moli, czerwone danio, 4gupiki, 5Endlera, 3platki, danio, 2szczupienczyki dageta, zbrojnik, ampularia, Clithon Sun, świderki i masa roślin, atyla niebieska, red cherryx20,
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 10, 2006, 00:35:38 »

U mnie przez ok 3 m-ce rosła przepięknie, potem nastąpił jakiś niedobór (prawdopodobnie) i w ciągu 2 tygodni poszła w zapomnienie. Pod wzgledem swiatła nie jest zbyt wymagający, ale wskazane CO2 i jest wrażliwy na zmianę warunków. Jeśli średnio wymagające rośliny u ciebie rosną mozesz spróbować, jesli masz jakieś problemy, to szkoda pieniedzy.

385 l - dyskowce
kafarski
Gość
« Odpowiedz #2 : Listopad 10, 2006, 09:26:31 »

bulwa Aponogeton madagascariensis musi być na powierzchni żwirku. w dobrych warunkach szybko wypuszcza korzenie i tak jak większość aponogetonów wymaga okresu spoczynku, tj w wilgotnym piasku w ciemnym miejscu, gdy tylko zacznie tracić liście. strony ''roślinne'' podają 19 stC ale u mnie leży w ok10-15 w piwnicy. po ok2-3 miesiącach mam zamiar wsadzić go spowrotem do akwarium. nie lubi też zbyt bogatego nawożenia o co czasem trudno w akwarium roślinnym.
ładniejszym dla mnie był Aponogeton sałatowy ale duże glonojady potraktowały go jako sałatę właśnie Wink
tu masz stronkę o tej roślinie
http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/plantfinder/details.php?id=213
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2006, 09:28:03 wysłane przez kafarski » Zapisane
DOROTAZOFIA
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Listopad 10, 2006, 22:04:39 »

dzięki za rady, jest to b. efektowna roślina. u mnie rosną z powodzeniem: kakomba , moczarka, ludwigia, cryptocoryna, mech, trawki, echinodorus red, microsorum 2 gatunki, salvinia,
dodaję tylko ferro+, piszecie ,że roślinka wymaga zachodu, mam zasadę robić od początku do końca porządnie, chyba sobie odpuszcze. nie mam co2
ps. może jest jakiś podobny gatunek, ----- dzieci czekały na waszą opinię , jakoś to wytłumaczę.

112L, atman dr80, fzn3. 5 neonków, 3mieczyki zielone, 3czarne moli, czerwone danio, 4gupiki, 5Endlera, 3platki, danio, 2szczupienczyki dageta, zbrojnik, ampularia, Clithon Sun, świderki i masa roślin, atyla niebieska, red cherryx20,
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: