Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak rozsadzać moczarkę?  (Przeczytany 5065 razy)
Wodniczka
Nowy
*

« : Marzec 19, 2006, 11:53:06 »

W moim 112 l akwarium rozrosły sie moczarki do niesamowitych rozmiarów. Ewidentnie przyszedł czas przycinania. Do tej pory, to co odcinałam wyrzucałam z akwarium, jednak teraz chciałabym porozsadzać moczarkę tak aby z części starych pędów stworzyć większy gąszcz w jednym z rogów sięgający do powierzchni wody. Poradzcie jak się do tego zabrać aby roślinki siię przyjęły i ładnie rosły...

Dzienki z góry
Wodniczka
moominek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Marzec 19, 2006, 12:07:05 »

Młode pędy, gdy osiągną parenaście cm, odcinam i zasadzam. Z reguły sie przyjmują i puszczaja korzonki i dalej sobie rosną. Podobno można tez poprostu odciąć kawałek i górny odcinek zasadzić. Próbowałem i działa. Stary pęd wypuszcza zazwyczaj wtedy boczne pędy i fajnie sie rozrasta.

Akwa 350L, a w nim: bocje wpaniałe (3), gurami mozaikowy (1), razbory klinowe (9), neony inessa (9), molinezje (?), kirysy albinosy (3), zbrojnik niebieski (1), szczupieńczyki pręgowane (4), kosiarki (14), sum rekini (1)
Wodniczka
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 19, 2006, 19:36:46 »

Dzienki za podpowiedź. Cheesy  U znajomych w akwarium widziałam któregoś razu takie roślinki podobne do moczarki, których stare pendy zaczeły żółknąć i blaknąć i przestały rosnąć  :?  Sad ale wtedy się jeszcze nie interesowałam tą sprawą w takim stopniu Shocked . Wolałam się upewnić  jak się to prawidłowo robi i jeżeli są jakieś techniki  :lol:  Cheesy . Ale jeżeli nie stanowi to większej filozofii to napewno poradze sobie  :lol:  Cheesy

Dzienki
moominek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 19, 2006, 21:45:29 »

Z moimi moczarkami tez tak bywalo. Ich zielony kolor stawal sie przyblakly. Sadzilem, ze marnialy ale zazwyczaj z tych niby zmarnialych starych pedow wyrastaly nowiótkie zielone pedy, które z czasem odrywałem i rosly potem samodzielnie. Smiley

Akwa 350L, a w nim: bocje wpaniałe (3), gurami mozaikowy (1), razbory klinowe (9), neony inessa (9), molinezje (?), kirysy albinosy (3), zbrojnik niebieski (1), szczupieńczyki pręgowane (4), kosiarki (14), sum rekini (1)
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #4 : Marzec 20, 2006, 08:31:11 »

moczarke można ciąć na 10c frtagmenty i każdy taki posadzić. Wszystkie powiny wypuścic nowe pędy. Sbardzo stare fragmenty rosliny zawsze iedyś będą brzydkie .
Roślinka ta słynie z tego że zmiękcza wodę węc bardzo dobrze znaleźć dla neij miejsce w akwa. Pozdr.

112,25
lukasz0207
Zainteresowany
**

Są już krewetki!!!

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 12, 2007, 15:53:21 »

Poprostu przetnij moczarke i odcieta czesc wsadz w ziemie
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: