Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: następny sposób na co2  (Przeczytany 5339 razy)
chudy
Gość
« : Październik 13, 2006, 11:47:46 »

Witam wszystkich...
zaprezętuje jak można w szybki skuteczny i łatwy sposób podawać CO2 do akwarium 25L...

Materiały:
1- CO2 w spryu..
2- plastikowy wężyk około 1m długości...
3- fiolka szklana po tabletkach (moze być też prubówka)
4- gómowa przyssawka do szyb....
wykonanie:
Krok pierwszy.
Zaopatrujemy się w CO2 w sprayu...

podłanczamy plastikowy weżyk do butli z dwutlękiem węgla.

Krok drugi.
Przygotowaną wcześniej fiolke bądz prubówkę wkładamy w otwór z przyssawki...

Krok trzeci.
gdy już mamy wszystko zrobione zalewamy dzwon dyfuzyjny wodą z akwarium i umieszczamy go około 1cm pod powieżchnią wody.
wkładamy plastikową rurke do dyfuzora i wypełniamy go CO2 tak aby woda została z niego wyparta...

krok czwarty.
gdy już wszystko jest ok obserwójemy tylko jak CO2 zostaje rozprowadzane w wodzie ( pamiętając by nie napowietrzać akwarium podczas stosowania CO2)

Ja taki sposób dozowania CO2 stosuje od 1 miesiąca i nei nażekam rośliny się zielenią i rosna rybki nie nażekają ..
Pozdrawiam...
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 13, 2006, 17:16:00 »

Wg mnie powierzchnia "dzwonu" jak i jego pojemność jest za mała, nawet do 25 l zbiornika.

385 l - dyskowce
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #2 : Październik 13, 2006, 18:14:33 »

Na ile taki spray wystarcza ? Sebastian, tzn że dyfuzor budujemy taki sam jak do bimbrowni ?
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 13, 2006, 19:31:06 »

W przypadku dyfuzora typu "dzwon" znaczenie ma powierzchnia styku CO2 z wodą, im większa tym szybciej rozpuszcza się dwutlenek. Do CO2 w sprayu przeważnie dołączony jest dyfuzor, jest to jego zatyczka (taka jak w dezodorancie). Stosowanie takiego sposobu nawożenia jest mało ekonomiczne, no w malych zbiornikach jeszcze można pokusić sie o takie rozwiązanie, ale w większych np 50 l proponowałbym jednak bimbrownie.

385 l - dyskowce
chudy
Gość
« Odpowiedz #4 : Październik 13, 2006, 21:19:21 »

Sebastian ...
zgodze się masz racje we wszystkim ale do spray jest oczywiscie dołaczony dyfuzor ale jest strasznie duży ...
a tu podałem przykład jak mozna to zrobic .. Wink
Ja nie nażekam co2 szybko sie rozprowadza bo fiolke woda wypełnia w nie całą godzine rośliny rosną i jest wszystko ok..
oczywiscie zgodze się to jest przeznaczone do małych zbiorników dlatego napisałem że w 25L...
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 13, 2006, 22:05:05 »

...woda wypełnia w nie całą godzine rośliny rosną i jest wszystko ok.

W takim razie podawanie CO2 co godzinę jest trochę uciążliwe  Wink  Sprawdź TWW i pH wówczas zobaczysz czy taka ilość podawanego CO2 jest wystarczająca.

385 l - dyskowce
Welon
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 21, 2006, 21:06:47 »

a moze to CO2 byc jakie jest przy migomacie ?
czy ta rurka jest do konca wlozona do tej próbki ?
czekam na odp
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2006, 21:37:06 wysłane przez Sebastian » Zapisane
kamcio
siemka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Listopad 21, 2006, 21:50:12 »

a przecież próbówka u góry też ma dziure zaktałeś ją czymś, jeśli tak to czym??

malawi 200l, amazonka 54l, ogólne 30l, w niedalekiej przyszłości najprawdopodobniej kotnik dla pysi około 70l Smiley gg:4472823

www.e-akwarium.com

Zapraszam i pozdrawiam Kamcio:)
Welon
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Listopad 21, 2006, 21:54:22 »

a czym mam zatkac?
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Listopad 22, 2006, 10:13:53 »

a przecież próbówka u góry też ma dziure zaktałeś ją czymś, jeśli tak to czym??
Gdzie ty widzisz dziurkę Huh To wgłębienie ... BTW Po co komu próbówka z dziurką w dnie Huh

chudy
Gość
« Odpowiedz #10 : Listopad 22, 2006, 13:26:09 »

Prubówka nie ma żadnej dziury w dnie... jak by miała to by nie była prubówka  Wink

Tak jak pisze "Seboos" to lekkie wgłębienie..

a moze to CO2 byc jakie jest przy migomacie ?
czy ta rurka jest do konca wlozona do tej próbki ?
czekam na odp

Nie rurke nei wkładasz do końca zresztą jak chcesz ...Smiley
nie ma zadnej różnicy czy włożysz do końca czy nie...
wpuszczając Co2 przy końcu jak się już cała napełni automatycznie wypchnie ci rurek...Smiley
i po kłopocie..

POZDRAWIAM
« Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2006, 15:53:09 wysłane przez Sebastian » Zapisane
Welon
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Listopad 22, 2006, 18:18:45 »

I co potem?
kamcio
siemka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Listopad 22, 2006, 19:13:12 »

a no tak sorry przed napisaniem tamtego postu bawiłem się elektryka i próbówka  mi się skojażyła z taką do gniazdka i jakby zdjąć z niej ten plastik(część przezroczystą) to by miała dziórki po obu stronach a na pierwszej fotce na pierwszy zut oka to wgłębienie wygląda jak dziórka Wink
« Ostatnia zmiana: Listopad 24, 2006, 14:48:11 wysłane przez kamcio » Zapisane

malawi 200l, amazonka 54l, ogólne 30l, w niedalekiej przyszłości najprawdopodobniej kotnik dla pysi około 70l Smiley gg:4472823

www.e-akwarium.com

Zapraszam i pozdrawiam Kamcio:)
chudy
Gość
« Odpowiedz #13 : Listopad 22, 2006, 21:31:24 »

I co potem?

Jak co potem?
jak wypełnisz dzwon Co2 wyjmi rurke odstaw wszystko i czekaj aż rozpuści się w wodzie , to znaczy jak prubówke wypełni woda... w tedy znowu możesz napełnić ...
a no tak sorry przed napisaniem tamtego postu bawiłem się elektryka i próbówka  mi się skojażyła z taką do gniazdka i jakby zdjąć z niej ten plaktik(część przezroczystą) to by miała dziórki po obu stronach a na pierwszej fotce na pierwszy zut oka to wgłębienie wygląda jak dziórka Wink
Nic nei szkodzi spoko Wink
Faktycznie na pierwszy rzut oka tak to wyglada... Good !

POZDRAWIAM
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Listopad 22, 2006, 21:38:40 »

Ja mam CO2 z dołączonym dyfuzorem. Pewnie bimbrownia byłaby lepsza a na 100% tańsza. Jednak życze powodzenia trzymania bimbrowni obok zbiornika jak ma się w domu 3-miesięcznego kota, który w dodatku kocha wodę...
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: