Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Ja dopiero zaczynam i poproszę o pomoc :)
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ja dopiero zaczynam i poproszę o pomoc :)  (Przeczytany 1560 razy)
Martyna,Marty
Gość
« : Grudzień 15, 2006, 14:49:18 »

Witajcie!!Jestem początkująca. Nie mam jeszcze akwarium, ale poproszę Was o porady:
1. Jakie roślinki mi polecicie - plastikowe, czy żywe?
2. Ile najdłużej rybki wytrzymają bez filtra ? (Nie żebym nie miała)
3. Czy akwa mogę ustawić obok kaloryfera?
  Z góry dziękuję za pomoc  Cheesy
Gordon
Zainteresowany
**

I&I... only one truth

« Odpowiedz #1 : Grudzień 15, 2006, 14:57:45 »

Na początku podaj litraż akwarium które masz zamiar kupić to będzie mozna podać ci więcej info. ALE generalnie oczywistą sprawą jest że lepszym rozwiązaniem jest kupno zywych, ładnych roślin które nie tylko ładnie ozdobią zbiornikm , ale dadzą mu "zdrowie" . Rosliny są płucami rózniez podwodnego świata więc są lepszym wyjsciem niz sztuczne. Co prawda trzeba sie troche uzbroic w cierpliwośc gdyz czasami pierwsze proby chodowana roslin w akwa mogą byc nieudane ale potem efent napewo bedzie lepszy nic ze sztucznymi.a co o tego kaloryfera to tez raczej nie za bałdzo miejscówka jka dla akwarium. tak samo jka dla innych organiznmów.

Chillout...
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #2 : Grudzień 15, 2006, 15:03:32 »

w akwarium rosliny zywe zeby zapewnic w miare stabilna rownowage biologiczna !!
filtr musi chodzin non stop !!
kaloryfer to bardzo niefortunne miejsce na akwarium(bardzo znaczne wachania temperatur, oraz zbyt wysoka temperatura w akwa)
tak jak poprzednik prosze cie o napisanie jaki litraz masz zamiar zakupic Good !

8317910

Martyna,Marty
Gość
« Odpowiedz #3 : Grudzień 15, 2006, 15:05:43 »

Akwa będzie ok. 50 - max. 60 l. i dziękuję za odpowiedzi  Wink
P.S = Jakie rybki polecacie na ten litraz? Najchętniej widziałabym w swoim akwarium te, które ładnie się prezentują, są łagodne i jeden gatunek, który łatwo się rozmnaża.
 Niewiem, czy wskazane jest na samym początku takie akwa jak Malawi (głównie chodzi mi o pyszczaki, konkretnie złocistego)?
Aha, i jeszcze czy w kotniku / kwarantannowym akwarium musi być filtr? W kwarantannie myślę, że 5 dni będę trzymać rybki, a w kotnku 2 dni przed porodem, lub coś w przyblizeniu. Czy wytrzymają bez filtra?
Z góry dziękuję za odpowiedzi  Cool
« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2006, 15:55:03 wysłane przez Martyna,Marty » Zapisane
skoti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Grudzień 15, 2006, 20:50:31 »

no jesli chodzi o pyszczqaki to masz za male akwa min 100l Grin
Gordon
Zainteresowany
**

I&I... only one truth

« Odpowiedz #5 : Grudzień 16, 2006, 09:38:56 »

Jeżeli wybrałabys dajmy na to tę 60-tke.. i ładnie bys ja ozdobiła roślinkami to mogłabys zapodaś niezłe satdo neonków  Innesa lub czerwonych. lepiej czerwonych ponieważ jak dla mnie fajniej sie prezentują . są poza tym spokojne wobec siebie wobec inych gatunków. Do tego.. w ramach higieny(oczywiscie efektu wizualnego również) możesz dodać ze 4-5 kirysków albo otosków. Jeśli chodzi o rozmnażanie to najpłodniejsze są gupiki.. ale maja kosmiczna przemianę materii.. i naprawdę trzeba je lubic zeby je trzymac.. ja z animi nie przepadam, ale jeśli chodzi o rozmnażanie to napewno się nie zawiedziesz. Mogłabyś równiez dorzucic zamiast gupików prętniki karłowate.. bo mimo że samiec czasami "bardzo inensywnie" zachęca samice do tarła(zakłucając nieco spokoj) to gdy na 1 samca przypada kilka amiczek ne jest tak narwany i zdaża sie dośc czesto że dochodzi do udanego tarła.

Chillout...
skoti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Grudzień 16, 2006, 12:54:26 »

propozycja Gorona jest chba najodpowiednijsza jesli chodzi o rozmiar zbiornika wiec polecam te propozycje papa
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #7 : Grudzień 16, 2006, 13:07:29 »

jak zaczynasz swoja przygode z akwarystyka to nie nastawiaj sie na rozmnazanie na razie !! gupiki mozesz mnozyc ale jak dla mnie nie ma to sensu !! jak zbierzesz troche doswiadczenia to wtedy sie pobawisz w rozmnazanie Smiley w sumie do takiego zbiornika nie musisz koniecznie dawac neonkow !! moga byc wszystkie male rybki jak np. razbory, bystrzyki, czy chociazby sliczne brzanki wysmukle Grin no i do tego kirysy, otoski lub krewetki Smiley

8317910

przemek75
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Grudzień 24, 2006, 11:28:46 »

Dla pyszczaka złocistego sugruje sie zbiorniki co najmniej 150L (rośnie do15 cm). Ogólnie malawi bym odradzał 150L to minimum dla  gatunków. Ważne aby akwa były długie. Pyszczki lubia rośliny więć poza anubiasami nic tam chyba nie wychodujesz...

Jeśli zdecydujesz sie na malawi koniecznie zdobądz więcej info z sieci. minimum to: (malawi.pl)

pozdr pm
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: