Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nie jestem pewien.  (Przeczytany 2627 razy)
Dj_krystus
Zainteresowany
**

« : Listopad 20, 2006, 14:06:33 »

Nie jestem pewien swojego wyboru.Dziś chce zalozych akwa i nie jestem pewien czy sobie poradze.Najbardziej przejmuje sie konsekwencjami złego Ph wody.Mozecie  mi jakos pomoc jak dokladnie okreslic dobre Ph i jak je zmieniac.

Za odpowiedzi z gory Dzienx Wink

DJ_Krystus
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Listopad 20, 2006, 14:15:47 »

o sposobach regulacji jest dużo postów.
czy ma to być jakieś ekstremalnie niskie/wysokie pH, jaką wodę masz w kranie- tzn jakie pH ,tww. dla jakich ryb ma to być akwarium? z roślinami czy bez?
kamcio
siemka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Listopad 20, 2006, 14:18:48 »

jeśli nie jesteś pewna jakie chcesz mieć rybki zmierz najpierw poziom ph w wodzie kranowej co ci pomoże przy wyboże rybek,  oczywiście pożesz miec ph w kranówce niskie i mieć np. pyszczaki ale to jest juz troche zabawy.

« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2006, 16:22:18 wysłane przez kamcio » Zapisane

malawi 200l, amazonka 54l, ogólne 30l, w niedalekiej przyszłości najprawdopodobniej kotnik dla pysi około 70l Smiley gg:4472823

www.e-akwarium.com

Zapraszam i pozdrawiam Kamcio:)
swoje2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Listopad 20, 2006, 14:22:31 »

Na początek napisz jakie masz parametry wody kranowej ( pH i twardość ) i jakie pH chcesz osiągnąć (zależy to od hodowanych ryb i roślin).

Co do utrzymania stałego poziomu pH to wg mnie najlepszym sposobem jest podawanie CO2 (z butli, bimbrownia) . Sam korzystam z butli i znakomicie się ono sprawdza. Bimbrownia też nie działała najgorzej, ale ze stałym poziomem bywają problemy, gdyż na początku pracy bimbrownia produkuje dużo CO2 i pH wyraźnie spada. Potem produkcję CO2 zmniejsza się i pH powoli wędruje w górę.

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #4 : Listopad 23, 2006, 14:50:09 »

PS. do podwyżania ph dobry jest piaskowiec Wink
czy to jakaś nowa teoria ?

kamcio
siemka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Listopad 23, 2006, 16:03:22 »

PS. do podwyżania ph dobry jest piaskowiec Wink
czy to jakaś nowa teoria ?

Nie to nie jest nowa teoria ja mam u siebie w malawi mam piaskowiec i jest wysokie ph mimo że w kranie mam ph dość niskie

malawi 200l, amazonka 54l, ogólne 30l, w niedalekiej przyszłości najprawdopodobniej kotnik dla pysi około 70l Smiley gg:4472823

www.e-akwarium.com

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Listopad 23, 2006, 16:14:07 »

Prawdopodobnie masz coś innego co ci podności pH.

kamcio
siemka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Listopad 23, 2006, 16:19:11 »

Shocked oj chyba nie bo mam tylko piaskowca ale za to sporą ilość ale jeśli się mylę to zmnienie tamten post, sorry jeśli wprowadziłem kogośw błąd ale ja sam byłem w błędzie i dzięki że mnie z tego błędu wyciągneliście Wink

www.e-akwarium.com

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Listopad 23, 2006, 19:00:22 »

Nie zmieniaj ... ktoś może też się dowie i nauczy (poprawi). Na tym polega forum. Nie wykluczone że nie jest to czysty piaskowiec stad podnoszenie pH/twardości. Jeśli masz możliwość to daj fotke Smiley Obejrzymy ...

lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Listopad 23, 2006, 20:11:28 »

piaskowiec zbudowany jest wyłącznie z kwarcu, który jest wodzie zupełnie obojętny i nie reaguje z nią w żaden sposób. Także nie może przyczyniać się do wzrostu ph czy TwW. Być może to co masz w akwarium to nie piaskowiec, albo jakiś inny czynnik powoduje u Ciebie wzrost pH.
Sztandarowym przykładem skał podnoszących pH i twardość są wapienie.

kafarski
Gość
« Odpowiedz #10 : Listopad 24, 2006, 09:12:24 »

lukas są różne piaskowce -zbudowane z czystego kwarcu - no ale wtedy to kwarc raczej, i zbudowane z osadów wapiennych. są nawet bardzo ładne czerwono/rdzawe ale barwią wodę na czerwono. jest prosta metoda żeby sie dowiedzieć czy dany kamień żwir uwalnia jony wapnia do wody- polać go kwasem. jeśli się pieni to podnosi pH.
kamcio
siemka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Listopad 24, 2006, 15:59:56 »

niestety obecnie mam popsuty aparat ale jak zrobie to wstawie wam fote jakiegoś piaskowca ode mnie z akwa ;)a co do koloru to moje są takie żółtawe

www.e-akwarium.com

lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Grudzień 01, 2006, 00:01:07 »

lukas są różne piaskowce -zbudowane z czystego kwarcu - no ale wtedy to kwarc raczej, i zbudowane z osadów wapiennych. są nawet bardzo ładne czerwono/rdzawe ale barwią wodę na czerwono. jest prosta metoda żeby sie dowiedzieć czy dany kamień żwir uwalnia jony wapnia do wody- polać go kwasem. jeśli się pieni to podnosi pH.
z osadów wapiennych powstają wapienie a nie piaskowce. Kwarc jest minerałem, w formie czystej występuje w postaci kryształów. Rozkruszony i obtoczony kwarc tworzy piasek. Ten z kolei pod wpływem dużego ciśnienia i wraz z upływem czasu ulega scementowaniu (czy jak kto woli kamienieje) - powstaje skała zwana piaskowcem. Piaskowiec nie może być zbudowany z wapienia bo wapień nie tworzy piasku - jest o wiele bardziej miękki od kwarcu i rozciera się na pył.

kafarski
Gość
« Odpowiedz #13 : Grudzień 01, 2006, 09:25:57 »

''Piaskowiec to drobnoziarnista, lita skała osadowa powstała w wyniku scementowania ziaren kwarcu, miki oraz innych skał i minerałów o średnicy 0,02-2 mm za pomocą spoiwa ilastego, krzemionkowego, wapiennego i żelazistego. Przyjmuje różne zabarwienia od szarego po żółte, czerwone i białe. '' z wikipedii.
dlatego sadzę e są różne piaskowce ale przeważnie te z wapieniem są miękkie i zostawiają taki pył na ręce.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: