Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wąż  (Przeczytany 3700 razy)
Huee
Stały użytkownik

« : Sierpień 20, 2009, 17:49:36 »

Witam dzisiaj będąc w sklepie zoologicznym zobaczyłem coś w stylu węża [nie wiem dokładnie czy to był wąż ] Macie jakieś pod typy tego do akwarium 60litrowego czy raczej musi być większe akwa?
Xmodsss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Sierpień 20, 2009, 17:58:16 »

Mógł być to trzciniak -ale to nie na twoje akwarium
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #2 : Sierpień 20, 2009, 18:35:40 »

Też byłem w sklepie akwarystycznym, pooglądałem trochę.
Przeważnie są maluchy i łatwo coś kupić, co się obecnie spokojnie mieści.
Były trzciniaki jak zapałki czy malutkie duchy amazońskie, które dorastają w naturze do ponad 40 cm.
Łatwo stracić skalę.
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #3 : Sierpień 20, 2009, 18:41:27 »

Całkiem możliwe że to są płazy beznogie z rodzaju Typhlonectes , nazywane wężami wodnymi. Są tylko dwa gatunki Typhlonectes compressicauda i Typhlonectes natans występujące w Ameryce Południowej moim zdaniem za mały baniak jeżeli to o te zwierzęta chodzi.Mam niestety tylko jednego Typhlonectes compressicauda ciekawe stworzenie nie można go trzymać z bardzo małymi rybkami bo będzie na nie polował na większe w ogóle nie zwraca uwagi.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 20, 2009, 18:50:50 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Sierpień 21, 2009, 18:18:56 »

Całkiem możliwe że to są płazy beznogie z rodzaju Typhlonectes , nazywane wężami wodnymi. Są tylko dwa gatunki Typhlonectes compressicauda i Typhlonectes natans występujące w Ameryce Południowej moim zdaniem za mały baniak jeżeli to o te zwierzęta chodzi.Mam niestety tylko jednego Typhlonectes compressicauda ciekawe stworzenie nie można go trzymać z bardzo małymi rybkami bo będzie na nie polował na większe w ogóle nie zwraca uwagi.

nie sądze Drago  Wink  widać że autor tematu to nowicjusz i na 99 % chodzi mu o trzciniaka  Wink poza tym te gatunki które podałeś w sklepie są raczej nie dostępne a jeżeli już to bardzo sporadycznie.

Drago masz tyle ciekawych ryb , fajnie by było zobaczyć chociaż jeden twój baniak  Grin
jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 21, 2009, 18:25:36 »

Huee- jakie ubarwienie miał ten wąż?

Drago masz tyle ciekawych ryb , fajnie by było zobaczyć chociaż jeden twój baniak  Grin

Też tak sądzę

wejdźcie, obejrzyjcie i skomentujcie:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22819.0
Huee
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Sierpień 21, 2009, 21:40:37 »

Ubarwienie trudno powiedzieć oświetlenie akwarii w tym sklepie [ nie licząc jednego] jest kiepskie lecz tak na oko był taki ciemno niebieskawy lub czarny dokładnie nie pamiętam bo słabe oświetlnie plus to ,że widziałem go chwile bo się chował ciągle
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Sierpień 22, 2009, 09:11:38 »

Ubarwienie trudno powiedzieć oświetlenie akwarii w tym sklepie [ nie licząc jednego] jest kiepskie lecz tak na oko był taki ciemno niebieskawy lub czarny dokładnie nie pamiętam bo słabe oświetlnie plus to ,że widziałem go chwile bo się chował ciągle

jak nie wiesz jak on dokładnie wyglądał to w jaki sposób chcesz sie dowiedzieć co to za gatunek? jest mnóstwo ryb które wyglądem przypominają węża.
Huee
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Sierpień 22, 2009, 10:22:27 »

Nie wiem jak dokładnie ponieważ cienko było go widać bo się schował i już go nie widziałem plus oświetlenie w akwariach  .
Lilim
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Sierpień 22, 2009, 13:02:05 »

Możemy tylko zgadywać. Czy nie szybciej i wygodniej byłoby pójść z powrotem do tego sklepu zoologicznego i po prostu zapytać tam? Tak jak wspomniał dwight 18, wiele jest ryb o wydłużonym kształcie ciała, przypominającym węża.
Huee
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Sierpień 22, 2009, 14:13:16 »

Ide w poniedziałek.
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #11 : Sierpień 27, 2009, 21:01:27 »

Huee miałeś się dowiedzieć w sklepie co to za stworzenie.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: