Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czerwona blyksa japońska  (Przeczytany 2259 razy)
Piotrek1
Stały użytkownik

« : Czerwiec 28, 2006, 18:11:45 »

Witam, jak w temacie mam blykse i tylko jak ją posadziłem to zaczeła wypuszczać listki tylko ze bardzo cienkie i czerwone, pierwqsze wrazenie to jakby się spalała od światła nie mam pojecia dlaczego bo mam tylko 0.6W/l  więc pytanie do Was dlaczego tak rośnie wlasnie, dodam tylko ze jak miałem plage pierwotniaków gdy prawie nic nie było widać to blyksa pieknie i szybko rosła na zielono listki grube, ładne jak tylko znowu to mleko przeszło blyksa znowu rosnie czerwona i chuda prawie ze wcale juz mozecie mi powiedzieć co się dzieje?Huh  Roll Eyes  i jeszcze jedno dodam ze jak podniosłem pokrywe o 15 cm. w góre to niestety nic to nie dało dalej tak rosnie, podniosłem bo myślałem ze mam za niskie akwa bo tylko 35cm. szer-35 dł-80 czyli razem 98l , niby nie mam za duzo światła a jak tylko zmetnienie sie pojawiło blyska rosła prześliczne, czyli wychodzi ze mam albo jak na blykse za duzo swiatła albo za niskie akwa podam parametry
TWO-6   TWW-6  Ph-6.6  NO3-teraz około 15 moze troche mniej na PO4 nie mam testu
co2 daje z butli a jezeli chodzi o nawozy to mam z allegro od holender-hi kompletny zestaw makro i mikroskładników
podmiany raz w tygodniu około 30%  i zawsze daje makro tyle zeby było 10ppm  oczywiscie czasami mi sie wiecej wleje no i mikro daje teraz 4ml dziennie czy ktoś moze to wytłumaczyć mi co jest źle ze tak rosnnie ta roslinka dodam jeszcze ze jeszcze jedna roslinka tez mi się robi czeerwona tylko ze lekko bardzo a jeszcze inna roslinka Hygrophila difformis  pod wieczór liscie juz ma pionowo tak jakby juz za duzo miała swiatła nie mam pojecia o co tu chodzi prosze o jakieś rady bo juz nie mam sił bede bardzo wdzięczny za pomoc 
Kubiszon
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 28, 2006, 20:41:39 »

Blyxa to wymagająca roślina. Liście robią się czerwone, brązowe i się skręcają kiedy parametry wody jej nie pasują. Brakuje jakiegoś pierwiastka lub czegoś jest za dużo. Ogólnie coś jest nie tak! Musisz pokombinować!
Piotrek1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 28, 2006, 21:01:09 »

no ok tylko ze ja za wiele nie pokombinuje wlewam makro do 10  chyba ze coś z mikro ale nie wiem za bardzo co moge zmienic z nimi albo zmniejszyc albo zwiekszyc i tyle  Sad
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 28, 2006, 22:17:12 »

Piotrek musisz zacząć prowadzić coś w rodzaju dziennika w którym bedziesz zapisywał zmiany jakich dokonujesz, wtedy szybko dojdziesz czego brakuje lub czego jest za dużo. Warto mieć kilka roślin "wskaźnikowych" (średnio i/lub szybkorosnących) po ktorych można zidentyfikować niedobry, np lotos tygrysi - przy niedoborze potasu robią się martwiczne plamy, podobnie zachowują się żabienice - jasne przebarwienia a przy większych niedoborach również dziury, następnie Heterantera paskowana - przy niedoborach fosforu czarnieją liście, dalej Nawódka wielonasienna - przy nadmiarze mikro - młode liście  zniekształcone itd. Jest wiele roślin po ktorych można rozpoznawać niedobory, warto niektóe z nich mieć.
Co do problemu to warto by znać zawartość fosforanów, mimo wszystko stawiał bym na któryś z makro, albo fosfor albo potas, napewno nie jest to wina światła, u mnie jest blisko 0.9W/l (netto) i nie ma żadnych problemów, w drugim zbiorniku 0.45W/l i też jakoś rosnie, chociaż słabiej.

Ps.
Uważaj z mikro, jest dosyć mocny i szybko o przedawkowanie, ostatnio miałem właśnie taki przypadek, a stosowałem zgodnie z zaleceniami producenta, teraz dodaję 75% zalecanej (przez 2 podmiany nie dawałem wcale) a oświetlenie nie takie małe.

385 l - dyskowce
Piotrek1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 28, 2006, 22:25:17 »

ok spróbuje  te rosliny dostac i inne super sprawa a jezeli chodzi o blykse to na SWRiA wyczytałem ze tak zachowuje się blyksa przy nadmiarzze potasu a gdy miałem zmetnienie nic nie nawoziłem i ładnie rosła jak tylko dałem nawozy to znowu , teraz bede dawał mniej makro wiec bedzie mniej potasu  Smiley moze wyjdzie coś z tego przygotowałem kh2po4 i chce dać zaraz bo heteranthera czzarnieje tylko nie wiem czy tak szybko moge dac bo dopiero co wymieszałem około 8ml na 500ml wody ro ? kurcze jak dam kh2po4 to wzrosnie tez potas kurcze juz sam niew wiem  Roll Eyes
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2006, 22:28:01 wysłane przez Piotrek1 » Zapisane
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 28, 2006, 22:28:14 »

8ml na 500ml to jest roztwór który zamierzasz podawać czy jednorazowa dawka ?
Ilość potasu w KH2PO4 jest nie duża, nie masz czego sie obawiać. Nie przesadź tylko z fosforem bo poznasz sinice  Wink
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2006, 22:30:33 wysłane przez Sebastian » Zapisane

385 l - dyskowce
Piotrek1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 28, 2006, 22:31:08 »

znaczy pisałeś kiedys ze jak się da 1ml takiego roztworu to podniesie o 0.1ppm fosforu wiec dam go tak czesto az zniknąl te plamy czarne oczywiscie ostroznie to bede robil dzisiaj dam 1ml jak moge juz , chciałbym zobaczyc co się bedzie dzialo ciekawi mnie to mój pierwszy eksperyment  Wink

hehe ok na początek dam tylko 1ml i juz zobaczymy jak bedzie jutro
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2006, 22:36:14 wysłane przez Piotrek1 » Zapisane
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 28, 2006, 22:48:15 »

Fosforany powinienes ustalić na poziomie 1 a nawet 1.5 ppm (przy tej zawartości azotu), zaklądając że obecnie masz niedobór P to powinieneś dać 10 - 15 ml/100 l wody, na początek proponował bym podnieść do dolnej granicy, czyli 10 ml tego roztworu / 100 l wody.

385 l - dyskowce
Piotrek1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 28, 2006, 22:58:12 »

to juz wlewam zaraz pozostałe 9ml  Wink  no kurcze mam chyba niedobór bo widac po heteratherze wiec tak jest pewnie Smiley kurcze Sebastian bedziesz kiedys na gg bo chciałbym  pogadac o pewnych rzeczach ? tylko nie dzisiaj bo ide juz spac  Smiley
Piotrek1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Październik 21, 2006, 18:32:09 »

jednak blyksa rosła cały czas na czerwono, obojetnie jakie były  parametry wody, i wiecie kiedy zaczeła rosnąć na zieloniutko a no wtedy jak zrobiłem restart akwa bo byłem zmuszony(przeprowadzka na studia), i wtedy rosliny w tym i te blysky( kupione od Sebastiana u którego rosły pieknie na zielono) włozyłem do wiaderka na pare dni (gdzie miały całkowitą ciemność) bo jeszcze nie miałem na stancji akwa, więc musiały przeleżec w nim, i jak juz miałem akwa to posadziłem je i zaczeły rosnąć na zielono tak jakby ta ciemność na pare dni im pomogła, po dwóch tygodniach od załozenia akwa i posadzenia blyksy dalej rosną na zielono, czy rzeczywiście ta ciemność pomogła?? wie moze ktoś coś na ten temat?? bo nic mi innego do głowy nie przychodzi co by ją odmieniło   Huh
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: