Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « wkłady filtracyjne - jakie, ile, w jakiej kolejności
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: wkłady filtracyjne - jakie, ile, w jakiej kolejności  (Przeczytany 9599 razy)
meteoryt
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Wrzesień 14, 2006, 18:32:26 »

Jak najwięcej ceramiki, watę lub gąbkę tylko jedną warstwę, a ceramika żeby skutecznie działała to uważam że powinna jej objętość wynosić co najmniej 1/10 objętości akwarium, inaczej to jest tylko dla dekoracji. A inne preparaty jak węgiel, torf czy garbniki są nie potrzebne one zawsze tylko zaburzają naturalną równowagę biologiczną akwarium.
Czyli sugerujesz ze jesli ktos ma 500 litrowe akwa to ceramiki powinno byc 50 L, a po za tym to jakos nie czaje z ta dekoracja.

reaktywacja po 4 latach;)
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Wrzesień 15, 2006, 07:06:56 »

A inne preparaty jak węgiel, torf czy garbniki są nie potrzebne one zawsze tylko zaburzają naturalną równowagę biologiczną akwarium
Nie no większej bzdury nie czytałem :-/
Węgiel jes używany do usuwania substancji toksycznych (np. leków po leczeniu) - nie stosuje się go ciągle. Torf do zmiękczania wody, no a garbniki też są potrzebne. Oczywiście wszystko zależy od biotopu. W malawi garbniki/torf są raczej bez sensu, ale już w wodach Ameryki Południowej jak najbardziej polecane.
No i fakt ... gdzie wstawić 50 l ceramiki  Shocked OFC im więcej tym lepiej ... ale bez przesady
P.S.
Nie kable tylko węże Smiley (Kabel to do prądu Tongue)

spike1975
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Październik 06, 2006, 12:03:50 »

Nie kable tylko węże Smiley (Kabel to do prądu Tongue)

a może rurki ?
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Październik 06, 2006, 15:05:59 »

Rurki to chyba z kremem Grin A może wężyki?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Mike
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Październik 06, 2006, 22:48:41 »

kolejne pytanie: co jaki czas należy wymieniać wkłady filtracyjne np. ceramikę i żwirek amonowy? co pół roku???

zbiornik: 160l
3 skalary
4 mieczyki
6 glonojadów
3 bocje wspaniałe

GG:1771878
kafarski
Gość
« Odpowiedz #20 : Październik 07, 2006, 17:46:00 »

raczej dłużej , bo musiałbym wymieniać co dwa płukania  Wink. ceramikę mam tą samą od dwóch lat i tylko dosypałem starej do większego filtra i dokupiłem nowej rok temu. myślę że- wbrew opiniom producentów- ceramika może służyć ponad 5 lat.
mila
Stały użytkownik

« Odpowiedz #21 : Październik 29, 2006, 09:57:27 »

no właśnie, mówi się, że powinno się wymieniać ceramike co pół roku. a jeśli sie tego nie zrobi to coś się stanie? Ja mam tasamą od początku czyli od 1,5 roku. no, czasem coś jakby nie tak, ale nie wiem sama.

150l
4mieczyki,
2 molinezje szerokopłetwe,
2 zmienniaki wielobarwne
2 skalary,
2 kiryski spiżowe,2albinosy
2pekolcje
10,5l kotnik
kafarski
Gość
« Odpowiedz #22 : Październik 29, 2006, 13:14:39 »

wymieniać ceramikę co pół roku- tak pewnie słyszałaś w sklepie? żeby kupić od nich znowu. trzeba ją tylko płukać i dopóki się nie zetrze jest dobra. ostatnio odkryłem jako rewelacyjne medium filtracyjne keramzyt. jest tani- bo nie kupuje się go w sklepie akwarystycznym, i jego porowatość pozwala na zabicie azotanów- NO3 przy odpowiedniej technice przepływu wody.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Październik 29, 2006, 13:34:49 »

Nie ma takiej potrzeby, piszą tak chyba tylko z chęci zysku  Wink. W jednym z filtrów mam ceramike od stycznia 2005r (Sera - Biopur Forte i Sera - Biopur) w drugim od lutego 2004r (Eheim Ehfi Mech i Eheim Ehfi Substrat Pro), po za systematycznym płukaniem nic więcej nie robiłem, zapewne wkrótce trzeba bedzie wymienić przynajmniej część wkładów, dokładnie kiedy - nie wiem, te jeszcze spełniają swoje zadanie.

385 l - dyskowce
mila
Stały użytkownik

« Odpowiedz #24 : Październik 29, 2006, 16:05:30 »

aha. a możecie mi jeszcez raz wytłumaczyć, na czym polega rola tych wszystkich wkładów? bo ja zaczynam już nic nie rozumieć.
gąbka, to wiem, żeby zatrzymać te grubsze brudy, ale reszta? ceramika, węgiel, keramzyt, itp. bo zaczynam się gubić.

150l
4mieczyki,
2 molinezje szerokopłetwe,
2 zmienniaki wielobarwne
2 skalary,
2 kiryski spiżowe,2albinosy
2pekolcje
10,5l kotnik
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: