Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ampularia?  (Przeczytany 2554 razy)
at0m555
Nowy
*

« : Sierpień 20, 2006, 00:12:39 »

Mam tego slimaka od jakichs 3 dni i teraz zauwazylem, ze po scianie szedl podobny slimak, tylko ze maly jak glowka od zapalki. Czy to mozliwe, ze to sie ta Ampuleria rozmnozyla sama? Czy to raczej przyszlo z roslina, ktora wzielismy wczoraj? - Jak sie nazywa to nie wiem.

Gadu-Gadu: 2335332
E-mail: coloszynski@o2.pl
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 20, 2006, 07:37:45 »

Ampularia jest rozdzielnopłciowa. Sama sie nie rozmnaża.
at0m555
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 20, 2006, 12:20:34 »

Czyli to jakies inne slimaki? Shocked Dobra, to moze jak je opisze, to ktos bedzie wiedzial co to. Jest to slimak maly - wielkosci glowki od zapalki, ma w sumie przezroczysta muszelke, barwiaca sie z tylu na zoltawo, oraz ma na niej tak jakby czarne punkciki/kreski. No i nie wiem, chyba tyle  Undecided

Gadu-Gadu: 2335332
E-mail: coloszynski@o2.pl
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 20, 2006, 14:47:15 »

Być może to rozdętka. W każdym razie na 99,9% ślimaki, które sie pojawiają "znikąd" nie wróżą nic dobrego. Z dużą doza prawdopodobieństwa można sie spodziewac plagi jeśli sie nie zadziała. Ja bym na Twoim miejscu pozbyła się każdego niechcianego ślimaka w trybie inter-city.
szatynka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Sierpień 20, 2006, 16:00:15 »

Faktycznie, ślimakow które się pojawiły nie wiadomo skąd lepiej się pozbyc. Ja przyniosłam (chyba z roslinkami) zatoczki. Stwierdziłam że 3 nic złego nie zrobią, no i teraz mam ich cala plage :/  Codziennie wyciągam ich po kilkanaście i wydaje się że wcale ich nie ubywa :/
orba
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 10, 2007, 15:00:00 »

Czyli uwazacie ze ampularie sa cacy a zatoczki be ? Cheesy Spedzam teraz duzo czasu na szukaniu odpowiednich czyscicieli do mojego malawi. Moze mi pomozecie?

Pozdrawiam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: