Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: A co to może być??  (Przeczytany 2017 razy)
Tomek69
Nowy
*

« : Wrzesień 28, 2006, 06:20:09 »

Wstałem dzisiaj wcześnie ranno, zapaliłem swiatło rybom. A tu moim oczom ukazuje się makabryczny widok. Zdechły mi prawie wszystkie ryby.
Zdechniete ryby były blade bez kolorów. Broblem dotknął tylko te słabsze stworzenia jak; 6 neonow czerwonych, 4 małe molinezje, trzy danio (takie w już podeszłym wieku), oraz samca mieczyka, też starego ale był mały. No i jeszcze gupiki 3.
Zostały mi tylko 2 duże samice mieczyka oraz 3 gupiki i jeszcze mój glonojad (zbrojnik lamparci, który robi się blady, zauwarzyłem to od dluższego czasu).
Rybki nie miały zadnych objaw choroby, żadnych plam itp. tylko pozdychały w jedną noc.
Podejrzewałem że to filtr który się zapchał (pewnie w nocy) zabil ryby, bo już nie napowietrzał. Ale jakoś to odrzuciłem.
ph mierzyłem niedawno i wiem ze jest ono równe 7, co do teparutury jest ona stała 26 stopni C.
No i cojeszcze karmiłem je nazmiane różnymi specyfikami firmy Tropical, ostatnio dostały Ovo-vit.
Zbiornik ma 45 litrów a wode filtruje sprzętem firmy AQUAEL typ fan-1 plus. No moje pytanie co to jest, co je zabiło, czym można oddkadzić wode. Wiem jedynie że w piątek robie wymiane wody i nie kupuje narazie nowych rybek.

45l akwa
4 mieczyki
5 neonów
6 gupików
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 28, 2006, 07:13:57 »

Kiedy ostatni raz robiłeś podmianę ? Jeśli miałeś problemy z filtrem to mogło wzrosnąć niebezpiecznie NO3. Filtr natychmiast wyczyść !!

kafarski
Gość
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 28, 2006, 12:38:56 »

przy dużej ilości roślin brak napowietrzania w nocy może zabić słabsze ryby, lepiej będą się miały te które nie mają wysokich wymagań co do tlenu, np zbrojniki, glonojady.
jeśli stanie filtr to nie będzie filtrował wody więc wzrośnie poziom amoniaku, a ten jest trujący.
Tomek69
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 29, 2006, 14:48:36 »

Ostatnio podmiane robilem pol roku temu (wymieniłem połowe wody w akwa), no czyli ryby sie zatruły

45l akwa
4 mieczyki
5 neonów
6 gupików
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 29, 2006, 16:24:15 »

Pół roku temu ?? No to masz przyczynę ... Podmiany raz na tydzień 10-20% wody.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: