Tomek69
Nowy

|
 |
« : Wrzesień 28, 2006, 06:20:09 » |
|
Wstałem dzisiaj wcześnie ranno, zapaliłem swiatło rybom. A tu moim oczom ukazuje się makabryczny widok. Zdechły mi prawie wszystkie ryby. Zdechniete ryby były blade bez kolorów. Broblem dotknął tylko te słabsze stworzenia jak; 6 neonow czerwonych, 4 małe molinezje, trzy danio (takie w już podeszłym wieku), oraz samca mieczyka, też starego ale był mały. No i jeszcze gupiki 3. Zostały mi tylko 2 duże samice mieczyka oraz 3 gupiki i jeszcze mój glonojad (zbrojnik lamparci, który robi się blady, zauwarzyłem to od dluższego czasu). Rybki nie miały zadnych objaw choroby, żadnych plam itp. tylko pozdychały w jedną noc. Podejrzewałem że to filtr który się zapchał (pewnie w nocy) zabil ryby, bo już nie napowietrzał. Ale jakoś to odrzuciłem. ph mierzyłem niedawno i wiem ze jest ono równe 7, co do teparutury jest ona stała 26 stopni C. No i cojeszcze karmiłem je nazmiane różnymi specyfikami firmy Tropical, ostatnio dostały Ovo-vit. Zbiornik ma 45 litrów a wode filtruje sprzętem firmy AQUAEL typ fan-1 plus. No moje pytanie co to jest, co je zabiło, czym można oddkadzić wode. Wiem jedynie że w piątek robie wymiane wody i nie kupuje narazie nowych rybek.
|