Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ryby w akwarium a ryby ... na talerzu  (Przeczytany 2449 razy)
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« : Październik 11, 2006, 18:24:41 »

Ostatnio przeglądałem nowy numer Magazynu Akwarium i natrafiłem na opis Pangi. Otóż jest to nic innego jak sum rekini Smiley dobrze znany większości akwarystów.
I tak się zastanawiam. Jakie są wasze odczucia/przekonania jeśli chodzi o jedzenie ryb ? Nie macie wyrzutów sumienia ?
Niektórzy nie zjedliby by psa (jak w krajach azjatyckich) bo to przecież przyjaciel człowieka (No ja też nie). A co z rybami ?
Ja osobiście nie jem ryb (no przynajmniej nie w dużych ilościach). Aczkolwiek powód jest raczej prosty - nie smakują mi Smiley
A wy ?

Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #1 : Październik 11, 2006, 19:04:01 »

Dla mnie zwierzęte hodowlane takie jak kury, krowy, ryby itp. powinno się jeść bo po to jest. Zwierzeta przecierz też jedzą inne gat., a my to też zwierząta. Nawet ostatnio w TV były wywiady z tymi co poszli do koscioła ze zwierzetami, pytali co bedą jeśc na obiad, wszyscy odpowiadali że dania ze zwierząt a reporterzy byli zdziwieni że przychodzą do kościoła ze swoimi pupilami a jedzą je. Właśnie o to mi chodzi, inne zwierzeta hodujemy dla przyjemności np. pies czy kot, a inne np. kury hodujemy dla pożywienia - to jest normalne. No chyba że ktoś hoduje kure dla przyjemności, też tak może być. Jeśli chodzi o to ze Azjaci jedzą psy to myśle że zależy od kultury. Dla mnie też by było dziwne jeść psa, ale bym napewno chciał spróbować ale nie w Polsce czy gdzieś tylko tam gdzie jest to normalne i dobrze zrobione  Wink

Pozdro

P.S Aha, nie rozumiem ludzi którzy są wegetariami tylko dlatego że to też istota  Wink
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2006, 19:05:36 wysłane przez Kotek92 » Zapisane
kafarski
Gość
« Odpowiedz #2 : Październik 11, 2006, 20:14:53 »

osobiście jako najsmaczniejsze mięso uważam mięso rybie, i nie jadłem jeszcze nigdy ryby która by mi nie smakowała. preferuję rybę przed drobiem, wieprzowiną czy cielęciną. staram się przynajmniej raz na tydzień coś przyrządzić z ryby ale moja druga połowa jest zwolennikiem świnek - niestety. jeśli chodzi o jedzenie w restauracjach ,czy to ryby czy psa to unikajcie tego raczej bo ryby szybko się psują, pracowałem w restauracji i nie raz widziałem starą rybę wyjętą ze śmietnika bo ktoś na sai akurat se zażyczył 'rybkę'. nie jem też norweskich łososi bo są karmione paszami jak świnie i całe swoje życie nie opuszczają siatek-tuczarni.
kotek- najczęściej w chińskich restauracjach powinno być mięso z psa czy kota, ale jest takie drogie że nie wiem czy miałbyś jeszcze na nie ochotę , ponoć najlepsze są żeberka z psa chow-chow.
osobiście nie tknę nigdy mięsa z konia , psa, kota czy innych paskudztw.
podobno jest się tym co się je, więci nie mam nic przeciw temu żeby być rybą Wink.
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 12, 2006, 14:42:32 »

Ja kocham jeść ryby, zwłasza pangi i łososie, pstrągi też niczego sobie. Ogólnie kocham jeść wszystko, ale nie mam przekonania do wołowiny czy wieprzowiny, blee... Wyrzutów sumienia nie mam Smiley Ja osobiście bardzo cenię rybę, nie dość, że smaczna i to tego miekka.. w sosie.. mmm  Good ! zgłodniałem i sobie patrzę tak na swoje akwarium... :lol:

Chyba zacznę przygarniać duże pangi i potem na paletnię.. mniam mniam  Good ! papa

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
KrystekGdynia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Październik 12, 2006, 15:15:59 »

No dobra to ja też się wypowiem Cheesy

Tak - ryby jem i lubię! Najlepiej jak są świeże np. z mojego ojca stawu lub jak sam złapię (czasem wędkuję). Nie jadam w knajpach ryb – ogólnie nie lubię zbiorowego żywienia. Jedynym wyjątkiem są hamburgery itp. (Fast food) to lubię z podwójnym mięsakiem i serkiem oraz z pikantnym sosem aż w mordę pali.
I tak naprawdę nie interesuje mnie, z czego to zrobione.

Zwierzaki należy zjadać prawie wszystkie są jadalne kwestia przyrządzenia i kultury, w jakiej się wychowaliśmy. Osobiście kotów, małp i psów jak bym wiedział to bym nie zjadł.
Nie rajcują mnie tego typu eksperymenty.
Tak czy inaczej preferuję zdrowy sposób odżywiania się to znaczy:
-„rybka lubi pływać” – jak można śledzika nie popić czymś mocniejszym!?
- przy golonce bez ogórka i połówki się nie obejdzie.
- schabowy frytki i browar – to jest to!
Jeśli chodzi o ryby to najbardziej pasują mi: karp smażony na patelni, karp z grila, lin ze swoją tłustą skórką, węgorz wędzony, leszcz smażony, tołpyga i amur.
Ogólnie, co smażone to dobre!

Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #5 : Październik 12, 2006, 19:15:56 »

Jeszcze do mojej wypowiedzi:
Uważam, że zwierzęta przed śmiercią należy nie stresować i nie zachowywać się jakby one już były martwe. Np. wczoraj w hipermarkecie karpie były bez wody. Ile się słyszy o znęcaniu się nad zwierzętami, tymi co są w wrzeżni i tymi co są domach!! Powinno się zadawać szybką i bez bolesną śmierć - ciach i już Cool a nie bawić się.

Kurde poruszyłem temat, który może się ciągnąc latami . . .   Smiley poruszyłem też temat "Karpie na świeta w skelapach" Grin

Pozdro
Bubo bubo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Październik 12, 2006, 19:48:09 »

Osobiście w Realu w Krakowie kilka lat temu widziałem napis"Ryby pływające na boku nie są śnięte, ONE W TEN SPOSÓB ODPOCZYWAJĄ!"

450 l : 6 Pterophyllum scalare,3 Ancistrus sp. 3 Platydoras costatus,  3 Hoplosternum thoracantum, 3 Crossocheilus siamensis, 4 Ancistrus sp. 5 Corydoras sp.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: