Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z Neonkiem  (Przeczytany 2307 razy)
mbatman1
Nowy
*

« : Sierpień 18, 2006, 16:56:50 »

Witam serdecznie po raz kolejny, niestety nie znalazłem takiego przypadku na forum więc muszę o nim napisać nowy post. Otóż wczoraj zauważyłem białą narośl pod tułowiem neonka coś w rodzaju białego pryszcza wygląda jak odstająca ikra- ryba zachwouje się normalnie je, pływa itd- co to może być?
Woda: PH 8, KH 4, GH 14, NO3 15, NO2 0, używam profilaktycznie lampy UV, wodę napowietrzam non stop, podniosłem temperaturę do 30 stopni
Proszę o radę - zamieszczam zdjęcie może to ułatwi identyfikację choroby neonka- proszę o pomoc
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/aa1382f7911931c3.html
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2006, 21:15:01 wysłane przez mbatman1 » Zapisane

Dane zbiornika: 112L, Filtr Tetra Tec EX 600+Aquael 500 wewnętrzny, kurtyna powietrzna, dozownik CO2 z bimbrowni. Obsada: średnia roślinność, korzeń, żwirek, 4 mieczyki, 2 skalary, 15 neonków, 5 glonojadów, 4 bocje, 2 mułojady, 2 bocje tygrysie, 3 molinez
bemka
Stały użytkownik

dalej, dalej i dalej ośka !!!

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 22, 2006, 22:06:03 »

Z tego co opowiadasz do masz chorobe neonów, ja mialem to samo tylko że te guły i białe narośle pojawiały sie w róznych miejscach ryb, miałem stadko liczące 13 neonów i wszystkie po kolei zdychały bo nie da sie ich z tego uleczyć, to jest ładna ryba ale według mnie cięzko utrzymac żeby żadna nie zdecha:/ Być moze dlatego że mam słabe źródło:/Jeżeli na 2 neonie zauwazysz to samo tylko w innym miejscu to znaczy że już każdego to z czasem czeka wiec lepiej komuś je sprzedać albo do kibelka wyrzucić

112 l, aqua glo +2x standardowa!, 1 glonojad, 2 kiryski, 1drewniak, 2 bocje wspaniałe, 1 kosiarki,2 piskorki, 2 ostronosy,20 kardynałek, 2 ostronosy
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 27, 2006, 09:22:38 »

Przede wszystkim masz za wysokie pH i NO3. Obniz przede wszystkim pH (najlpiej 6,5 - 7) i zbij NO3.
NO3 jest wysokie a przy takim pH bardziej szkodliwe. Co do choroby - może to jest ospa ... Być może to być własnie spowodowane złymi parametrami.
Bemka - choroba neonowa to raczej inne objawy -> http://www.akwarium.net.pl/adv/choroba_neonowa.htm

kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 27, 2006, 21:16:30 »

bez przesady-NO3 15 wydaje mis się 'wzorcowe' Smiley. gorzej rzeczywiście z pH.
ryba jeśli przebywa w złych warunkach jest bardziej podatna na choroby a twój neon wygląda jakby uderzył się w coś i miał kłopoty z 'samoregeneracją' .
ospa powoduje mniejsze kropki na całym ciele i z reguły na większości osobników - omija te które już chorowały i przeszły ją.
nie urywaj lampy UV profilaktycznie bo bardziej szkodzi niż pomaga.
notabene -trochę dziwne te twoje pomiary - pH 8 (!) przy tww- kH 4 (!). czuję że masz test paskowy na pięć parametrów?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: