Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rodzaje oświetlenia akwarystycznego!?  (Przeczytany 1705 razy)
KrystekGdynia
Stały użytkownik

« : Październik 21, 2006, 16:08:15 »

W wielu wątkach można się wiele dowiedzieć na temat oświetlenia.

Ale interesują mnie inne alternatywne sposoby np. żarówki rtęciowe, halogenowe i oświetlenie diodowe.
Konkretnie interesuje mnie, które z ww. sposobów oświetlania akwarium jest najlepsze dla roślin, które dla ryb, które są najbardziej ekonomiczne (z naciskiem na ekonomiczne).
Jakie są wady i zalety tych rozwiązań?
Jeśli ktoś zna inne alternatywne, niewymienione przeze mnie sposoby oświetlenia akwarium proszę o podanie, jakie to są i możliwie jak najwięcej danych.

Teoria zamieszczona na różnych stronach internetowych to jedno a praktyka to drugie!
Dlatego przede wszystkim proszę o odpowiedzi tych, którzy korzystają z ww. sposobów oświetlenia.

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #1 : Październik 23, 2006, 18:42:35 »

Z alternatywa to bedzie ciezko ja stosuje oswietlenie na t8 polaczone na statecznikach elektronicznych ktore niby zmieniejszaja pobor energi o 10 % ale czy to prawda nie wiem
Lampy rteciowe poszly do lamusa ekologia skrocila ich zywotnosc
Ale jest madre rozwiazanie na oswietlenie nocne kup sobie lampe soloarowa w obi albo leroy rozmontuj ja baterie sloneczne wyciagnij na zewnatrz akwarium a diody do akwarium no i masz oswietlenie za darmo koszt jakies 8 zl czytalem o tym na holenderskich
Na dzienne to bateria sloneczna pytanko tylko ile kosztuje taka ktore by utrzymala powiedzmy dziennie 180 wat przez 10 -12 h Ja jednak pozsotaje na t8 ale podbno t5 sa podbno mniej prado zerne
tak na marginesie akwarystyka to nie tanie hobby jak by sie wydawalo a pozatym kazde hobby wymaga inwestycji a co najwazniejswze niech hobby sprawia ci przyjemnosc
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: