Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Jak rozmnożyć rybki « Jak rozpoznać płeć skalarów i glonojadów?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak rozpoznać płeć skalarów i glonojadów?  (Przeczytany 14338 razy)
mbatman1
Nowy
*

« : Sierpień 06, 2006, 20:37:30 »

Proszę o podpowiedź bo mam 4 i nie mam pojęcia jakiej płci

Dane zbiornika: 112L, Filtr Tetra Tec EX 600+Aquael 500 wewnętrzny, kurtyna powietrzna, dozownik CO2 z bimbrowni. Obsada: średnia roślinność, korzeń, żwirek, 4 mieczyki, 2 skalary, 15 neonków, 5 glonojadów, 4 bocje, 2 mułojady, 2 bocje tygrysie, 3 molinez
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 07, 2006, 07:41:55 »

U skalarów płeć można rozróżnić tylko w czasie tarła (chociaż niektórzy twierdzą, że można rozpoznać po wzgórku tłuszczowym na czole - ale to raczej bajka). Jeśli chodzi o glonojady to rozróżnienie płci jest chyba tylko mozliwe u zbrojnika niebieskiego (ale musi być już dorosły). Samce mają takie "wąsy" na głowie.

P.S.
Było już tutaj trochę tego na forum, a w necie też na pewno coś znajdziesz

maciukey
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 31, 2006, 22:05:54 »

uu skalarów to nie wiem o nigdy nie miałem z nimi do czynienia ale jesli chodzi o glonojady to samce mają tak jakby wypustki na czole
Kozioł
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 31, 2006, 22:12:50 »

zdaje mi sie że samce skalara mają bardziej jak to nazwać zadarty puszczek do góry

90 l
4 mieczyki (3 samice 1 samiec)
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 01, 2006, 06:13:36 »

Samiec skalara ma "góz tłuszczowy" na czaszce. Jednak jest to w zasadzie trudne do zaobserwowania i na 100% nie da sie odróżnić płci u młodych ryb. Najpewniejszy sposób to w czasie tarła.
U zbrojnika samiec ma "rogi" - bardzo dużo "waów". U samicy też się moga pojawić, ale sa maleńkie i może ze trzy sztuki. Ale też osobniki muszą byc dorosłe. U młodych różnicy nie zauważysz.
Wywłócznik_13
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 01, 2006, 08:58:24 »

A po czym można odróżnić skalary w czasie tarła? Bo jak kiedyś miałem parkę, to raz udało mi się zauważyć jak jeden składał ikrę a drugi zaraz po tym zapładniał - czy o to wam chodzi, czy o jakieś inne cechy?
KrystekGdynia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 01, 2006, 09:00:37 »

Jeśli chodzi o glonojady (zbrojniki niebieskie) to samce mają „rogi” na pysku a samice nie!

Jest taki wątek "Rozmnażanie glonojadów"

Wywłócznik_13
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 01, 2006, 09:10:19 »

Fachowo - posiadają wyrostki
A ciekawostką jest, że skalary rosną tylko do pierwszego tarła
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: