Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Czy to normalne, co się dzieje z kiryskami?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy to normalne, co się dzieje z kiryskami?  (Przeczytany 1285 razy)
Wywłócznik_13
Stały użytkownik

« : Sierpień 26, 2006, 16:37:19 »

Mam 2 kiryski spiżowe, obecnie mają ok. 8 miesięcy od kiedy je kupiłem ale szacuję, że mają conajmniej rok. Najprawdopodobniej jest to samiec i samica, bo jeden z nich jest wyraźnie większy. Od jakichś 4 tygodni wszędzie pływają razem, obok siebie. Nigdy nie przystępowały do tarła, więc dziwi mnie to i mam dość dziwne, o ile nie głupie pytanie: czy kiryski spiżowe mogą tworzyć pary? Są ze sobą "na dobre i za złe", w takim sensie, że np. jak  :oz powodu nadmiaru co2 musiały co chwilę dymać pod powierzcznię to się nie rozłączały, wszędzie razem. Tylko czasem, na chwilę podczas żerowania przebywają osobno, ale najczęściej, jakieś 70% czasu widuję je w parze. Możliwe to?

Jak miałem więcej kirysków, to niegdy nie pływały w stadzie. O ich zwyczajach godowych wiem, a w żadnych książkach jakie posiadam nie pisano, że są to rybki stadne. I "uderzyło" mnie to, że tak "nagle" zmieniły swoje zwyczaje...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2006, 17:03:39 wysłane przez Wywłócznik_13 » Zapisane
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 26, 2006, 16:56:56 »

Trzymają sie razem, bo są to ryby STADNE! Kiryski nie tworzą par, w czasie tarła zwykle stado samców ugania się za samicą - nie parami. Moje 12 spiżowych ciągle razem siedzą. Dlaczego? Bo są to niesamowicie stadne ryby Smiley Zwiększ liczbę kirysków, sam widzisz jak one pragną towarzystwa swojego gatunku!

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: