Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Glonojad!!  (Przeczytany 8156 razy)
chudy
Gość
« : Wrzesień 21, 2006, 21:30:39 »

Witam serdecznie....
mam małe pytanie co do glonojada mianowicie posiadam 2 glonojadyi u jednego z nich przy jednym z oku zauważyłem wielką plame koloru jasno beżowego... wyglada to jak by mu kawałek jego  ze tak nazwe skury odpadł lecz nie wiem co to jest  czy jest to jakaś choroba czy poprostu tak musi byc ...
prosę o pomoc...
dodam że plamka powieksza się w zdłuż  ogona  zapodał bym zdjęciem ale niestety nie posiadam w obecnej chwili aparatu i nie mogę wykonać zdjecia.... i tylok się martwie... glonojad ma jakies 3 miesiące....
prosił bym o szybką odpoiedz..
Z góry dziekuję i pozdrawiam Wink

parametry zbiornika

Akwarium
Pojemność: 25l
Wymiary: DŁ.: 41cm Wys. 25 cm szer. 25cm
Oświetlenie
Żarówka: 15W – około 16h na 24h
Woda
Twardość: Twarda
Filtracja: AQUAEL fan filter plus 230V / 50Hz – 24h ( wew.)
Podmiana wody 25 % tygodniowo
Temperatura
28*C
Nawożenie
SERA florena 5ml na 20l wody / 5ml 1 x w tygodniu
Podłoże
Żwir 5mm – 7cm
Flora
Egeria densa ( Moczarka argentyńska )
Anubias barteri var. Nana
Echinodorus 'Ozelot'
Hygrophila difformis
Lilaeopsis brasiliensis
Micranthemum umbrosum
Java moss ( mech jawajski )
Korzeń dębowy
Fauna
Gupik ( 2 samce , 2 samice)
5x Neon
2x Glonojad
Kirysek
Pawelek1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 26, 2006, 14:06:10 »

Ale czy glonojad ma jeszcze jakies objawy? Np dziwnie plywa? Ma nieskoordynowane ruchy? Szamocze sie? Czy cos z tego kawalka gdzie podobno mu skora odpadla wydostaje sie np biala substancja? Jest pokryty jakims nalotem? moze ma nienaturalny kolor? Teraz o konkretach, moga to byc pierwotniaki (Costia, Trichodina), nie podejrzewam wiciowcow ( jakie maja glonjady odchody? ? ? normalne?), lub ostatnie co mi przychodzi na mysl to daktylogyroza. Napisze o lekarstwach, stosuj na wlasna odpowiedzialnosc:)
1. Na pierwotniaki Tetra Medica Gen. Tonic
2. na wiciowce ZMF Hexa-ex
3. na daktylogyroze ZMF Gyrotox

Wstrzymalbym sie troche, dokladnie zanalizuj chorobe! duzo obserwuj i wszystko spisuj, i koniecznie zdjecie!
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 26, 2006, 14:12:18 »

Może poprostu zmienia ubarwienie ?  Wink U każdego glonojada co ja widziałem to były takie plamki i raz ciemne a raz jasne - myśle że to żadna choroba, poptostu zmienia ubarwienie  Wink
Pawelek1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 26, 2006, 14:15:48 »

To tez moze byc ta "choroba" hehehehe Smiley
chudy
Gość
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 26, 2006, 22:47:22 »

o wkońcu:)

Dziękuje za odpowiedzi...
a więc tak... Glonojad można pwiedizeć ze jest dziwny odchody ma takie jak zawsze odkąd go mam czyli prawidłowe lecz bardzo często w jego zachowaniu zauważyłem coś takeigo ze co jakieś 5 do 8 min podpływa szybko do góry na powieżchnie tak jak by łapał tlen i zaraz opada na dno pod korzeń i tam siedzi i nie chce wyjść ...
zauwazyłem że plamka przy oku zrobiła sie nieco biaława lecz nie widać by cos białego wypływało... nie jest to centralnie na oku ale obok... cały czas siedzi pod korzeniem i tylko naprade od czasu do czasu wypłynie tak jak już wspomniałem. gdy poruszyłem zdziebko korzeniem to schował sie w zaroslach mej trawki przyklejił Smiley sie do szyby i tam siedzi.
Gdy próbowałem  zrobic zdjecie to gdy zbliżam się z obiektywem on ucieka znów pod korzeń i znowu tam przesiaduje i tak w kółko to samo...
cuż mogę powiedizeć jeszcze ... mam 3 platynki i 20 sztuk małych w kotniku:D) i zauważyłem również ze platynki często pdpływają do niego gdy wjdize i tak jak by go w te miejsce skubały  i jak to robią to znów się chowa....
ze zdjeciem się postaram... lecz nie obiecuje.... postaram sie na jutro..
pozdrawiam i dizekuje raz jeszcze....
RoN
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 26, 2006, 23:46:24 »

Mialem juz sporo glonojadow i paktycznie kazdy mial takie biale plamy (zwlaszcza samice) tez kiedys probowalem sie dowiedziec co to moze byc no ale sie nie dowiedzialem Smiley ogolnie te plamy sie pojawiaja a za 1h np ich juz nie ma nie wiem od czeog to zalezy a czasami przez kilka dni je maja

Moje akwarium  http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,7513.0.html

Jesli chcesz pomóc moiej stronie kliknij na linki nizej
www.skocz.pl/koziolek
www.skocz.pl/najlepsze

Tu można zobaczyć moje filmy
www.scigacz.pl
Katka
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Październik 03, 2006, 11:30:35 »

podpływa szybko do góry na powieżchnie tak jak by łapał tlen i zaraz opada na dno pod korzeń i tam siedzi i nie chce wyjść ...
Złe warunki wodne! Jest to objaw złej jakości wody.
Akwarium za małe dla tego gatunku ryby.

A białe plamy to może być wiele rzeczy bez fotografii nie da się nic powiedzieć.

kafarski
Gość
« Odpowiedz #7 : Październik 03, 2006, 17:28:29 »

glonojady tak mają, szczególnie pospolite plecostomusy. wyrzucają stare powietrze i zaczerpują świeże. mają tak zbudowany  układ oddechowy ,przystosowanie do życia w wodach ubogich w tlen. pod korzeniami też lubią sie chować bo to ich sposób na życie i żerowanie.
białe plamki mogą być otarciami ,, albo zejdzie to samo albo można wspomóc backtopurem. ale stawiałbym zdecydowanie na poprawę warunków- większe akwarium, i czystsza woda.
moje 3 plecostomusy mają ponad 30 cm.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: