Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomocy!  (Przeczytany 4704 razy)
p.olcia
Nowy
*

« : Lipiec 19, 2006, 19:21:14 »

na rybkach w ogóle się nie znam - to tak na dobry początek Wink hehe

Witajcie,
moja koleżanka zajmuje się akwariami w miejskim domu kultury (12 akwarii lol) aktualnie wyjechała na wakacje i ja objęłam jej obowiązki. Przez zupełny przypadek Wink miałam je tylko karmić! a teraz mam problemik Wink Pan Dyrektor DK postanowił zrobić remont i przez większość czasu akwaria są nieoświetlone i pompki nie działają! Jakie to może przynieść skutki? Mam tam też jedną salamandrę która już całkiem "osiwiała" ;p umrze? help me!!! błagam Was rybkomaniacy! Wink i pozdrawiam
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 19, 2006, 20:14:54 »

Oswitlenie to pół biedy bo tylko rosliny zmarnieją. Czyli jeśli dobrze rozumiem to nie ma prądu ? Bo jeśli pisząc pompki masz na mysli filtr to po rybach  Cry A jeśli brzęczyk to da sie przeżyć.
Bez prądu i działajacego filtra ryby nie przeżyją !!!
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 20, 2006, 10:56:45 »

Niech dyrektor załatwi ten prąd, żeby filtry chodzily. Bo inaczej to może się  papa z rybkami

p.olcia
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 20, 2006, 14:05:15 »

O kurczątko, one już tak biednie wyglądają... ale rozmawiałam dzisiaj z p.Dyrektorem i obiecał mi na jutro dłuuuugi przedłużacz, który ma doprowadzać prąd z góyr, bo jak się okazało na dole go w ogóle nie ma! coś spaprali! a o rybkach to już nikt nie myśli!!! a teraz jeszcze będę musiała zminimalizować ilość akwarii... powiedzcie mi co zrobić z welonkiem? z czym on może żyć? a salamandra(takia biała, wodna ;p nie plamiasta!)?
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Lipiec 20, 2006, 15:23:45 »

Welonek najlepiej to z rybami które nie będą mu podgryzać płetw. No i akwa gdzieś okolo 100 l. A ta slamanda to aksolotl zapewne Wink

bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #5 : Lipiec 20, 2006, 15:56:58 »

ale zebys nie dala tego aksolotla (tej salamandry) do malych rybek bo zadna nie przezyje !!!
a tak poza tematem to aksolotl po dodaniu czegos tam do wody (nie pamietam czego  Tongue ) zmieni sie w salamandre plamista Wink

8317910

p.olcia
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Lipiec 20, 2006, 17:53:32 »

Dziękuję za pomoc Wink i być może to jest jakiś tam aks.... coś tam hehe moja kumpela zawsze mówiła, że to salamandra... ale nie będę się kłócić bo nie wiem.... ale wygląda to mnie więcej tak:  http://www.sierradebaza.org/Fichas_fauna/00_Anfibios/05-06_salamandra/3---larva-salamandra-albina.jpg
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Lipiec 21, 2006, 09:21:58 »

aksolotl po dodaniu czegos tam do wody (nie pamietam czego  Tongue ) zmieni sie w salamandre plamista
Chyba farby czarnej i zoltej.  Grin Grin Grin  Good !

Z Wikipedii:
Aksolotl - postać larwalna ambystomy meksykańskiej (Ambystoma mexicanum) - płaza ogoniastego z gatunku ambystomowatych. Od innych kijanek wyróżnia się zdolnością do neotenii, czyli rozmnażania się już w postaci larwalnej.

Z tego co pamietam co pisze u nas w Palmiarni przy "terrarium" z aksolotlami - aksolotl tylko w warunkach specyficznych i tylko u siebie w meksyku może osiągnać postać dorosła co w 99% przypadków nie następuje. Więc aksolotl zostaje całe życie w postaci larwalnej (właśnie dzięki neotenii)  papa

EDIT:
(Wikipedia) Ambystoma meksykańska (Ambystoma mexicanum) - płaz ogoniasty z rodziny ambystomowatych. Cechą charakterystyczną A. mexicanum jest neotenia, czyli zdolność rozmnażania się kijanki (aksolotl). W środowisku naturalnym nie przekształca się w postać lądową.

Występuje wyłącznie w Meksyku w jeziorze Xochimilco (2300 m n.p.m.).

Długość ciała do 30 cm, ubarwienie grzbietu ciemnoszare, czarne lub brązowe, z marmurkowym deseniem. Posiada skrzela zewnętrzne, jak większość ambystomowatych, odznacza się dużą zdolnością regeneracji utraconych części ciała (ogona, kończyn). Populacja A. mexicanum w Xochimilco i otaczających go kanałach jest poważnie zagrożona ze względu na rozwój miasta. Cenne zwierzę laboratoryjne. W warunkach laboratoryjnych żyje ok. 12-15 lat.

p.olcia
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Lipiec 22, 2006, 17:53:50 »

to nie jest w takim razie to,  bo aksolotl "odznacza się dużą zdolnością regeneracji utraconych części ciała (ogona, kończyn)" a moja "salamandra" ma i ogon i kończyny Wink
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #9 : Lipiec 22, 2006, 21:21:56 »

nie pamietam gdzie ale to wyczytalem i jestem za tym co napisalem Grin

to nie jest w takim razie to,  bo aksolotl "odznacza się dużą zdolnością regeneracji utraconych części ciała (ogona, kończyn)" a moja "salamandra" ma i ogon i kończyny Wink

regeneracja oznacza ze jak utraci ogon lub konczyny to jej odrosna !!! tak wiec jezeli twoja je posiada to nie ma jej co odrastac papa

8317910

p.olcia
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Lipiec 23, 2006, 17:17:36 »

I know Wink żartowałam sobie Wink
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: