Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Przycinanie kabomby wodnej i strzalki.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Przycinanie kabomby wodnej i strzalki.  (Przeczytany 5787 razy)
Tim
Zainteresowany
**

« : Marzec 26, 2006, 21:25:02 »

Jak przyciąć prawidłowo kabombe wodną i strzalke tak aby nic w ich strukturze nei zaszkodzić. Bo już mam dość. Całe akwa zarośniete filtr nei rozporwadze powietrza po całym akwarium bo wszędzie rośliny zasłaniają dopływ.

P.S. Jeżeli ktoś jest z Ełku lub okolic to moge z nim potem sadzonkami sie podzielić:D

akwa 72l
Obsada:
-2 skalary
-Bojek(on jest Chuckiem Norrisem w moim akwa)
-2 Ampularie
(w planach kolejny gloniec i jakieś inne ryby które mi doradzicie do mojej obsady)
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 26, 2006, 22:01:47 »

Kabombe możesz przycinać zarówno przy podłozu jak i na pewnej wysokości (w zaleznosci od wysokosci akwa - tak żeby miała wygląd), ze strzałka podobnie, przy podłozu aby przerzedzić roślinę lub przy lustrze wody aby skrocić liście.

385 l - dyskowce
Pavlo86
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Lipiec 19, 2006, 13:31:15 »

Witam po dłuższej nieobecności!!!!!!

Mam pytanie jak "skracać" rośliny takie jak: moczarka lub cabomba?
(poprostu jestem zielony co do chodowli roślin w akwa  Embarrassed)
Bo jak obetne w moczarce koniec roślinki to dół to co pozostanie robi mi się zazwyczaj brązowy i nie zabardzo to wygląda??

pozdro wszystkim!
« Ostatnia zmiana: Lipiec 19, 2006, 15:05:15 wysłane przez Sebastian » Zapisane
kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Lipiec 21, 2006, 16:22:34 »

moczarkę lepiej jest oberwać jej górny kawałek tak z 10-15cm i ten górny wsadzić w dno, mozna więcej jeśli jest po drodze na łodydze jakiś odrost. dolna część pozbawiona stożka wzrostu nie będzie rosnąć.
kabombe , czy limnofilię tak samo pozostawiając najładniejsze najgrubsze górne kawałki z 3-5 pietrami gałązek/lisci.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: