Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada 100  (Przeczytany 2029 razy)
rastafari
Nowy
*

« : Luty 24, 2007, 14:14:16 »

Witam. Posiadam 100 litrowe akwarium i zastanawiam się nad obsadom (jestem początkującym akwarystą). Sam chciałbym coś takiego:
-15 neonów inessa
-4 mieczyki
-6 gupików
-4 molinezje
-2 zbrojniki niebieski
I teraz proszę o radę. Czy może tak być, a jeżeli nie to co dodać/ usunąć. Jakie ryby polecilibyście do czyszczenia?

małgośka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Luty 24, 2007, 14:48:10 »

No obsada wydaje się ok., tylko proponowała bym 2 a nie 4 Mieczyki. I raczej to  samo z Molinezjami. Jak będziesz mieć pary to po pewnym czasie potomstwo jest nieuniknione, a wtedy zostawisz sobie najwyżej po 2szt, takich najładniejszych. Rybki z własnej hodowli to największy skarb. Wink  A co do Zbrojników to nie lepiej dać sobie spokój? Urosną Ci wielkie i problem gotowy. Ja gdybym zakładała od nowa akwarium nie władowała bym do niego Zbrojników. No a do czyszczenia to standardowo kilka Kirysków.
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 24, 2007, 16:00:10 »

Zamiast zbrojników kup sobie otoski, które będą jadły glony  Wink Wink Wink Tak z pięć sztuk

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

rastafari
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 24, 2007, 19:28:09 »

Wiecie, na zbrojnikach mi zależy- podobają mi się. Co do molinezji i mieczyków, to faktycznie kupię po 2 sztuki. A jakie ryby jeszcze byście polecili??

angela
Stały użytkownik

A to moje akwa:)

« Odpowiedz #4 : Luty 24, 2007, 23:40:01 »

Co do molinezji polecam 3 sztuki(jeden samiec a dwie samice)! Samiec strasznie gania za samiczka i jesli jest jedna w akwa po kilku tygodniach "wyciaga" ogon ze zmeczenia! Szczegulnie czarne molki maja taka tendencje!
małgośka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Luty 25, 2007, 00:13:47 »

Co do molinezji polecam 3 sztuki(jeden samiec a dwie samice)! Samiec strasznie gania za samiczka i jesli jest jedna w akwa po kilku tygodniach "wyciaga" ogon ze zmeczenia! Szczegulnie czarne molki maja taka tendencje!
No to ja mam do Ciebie pytanie czy piszesz z własnego doświadczenia? Nigdy gdy akwarium jest odpowiednio urządzone i jest w nim odpowiednio duża ilość kryjówek samica nie padnie z wycięczenia. Byłam świadkiem nie jednej kopulacji ryb jajożyworodnych i z cała pewnością przyznaję że nie jest to wyczerpujące dla samicy.
angela
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Luty 25, 2007, 18:53:11 »

Niestety wiem z wlasnego doswiadczenia! W moim akwa jest kilka kokosow i korzen z dziura, sluza jako kryjowki! Niestety molinezje niespecjalnie lubia sie chowac(przynajmniej moje) i pierwsza samiczka po takm przeganianiu przez samca poprostu wyciagnela ogon! Po tym wydarzeniu kupilam dwie samiczki dla samczyka i jest ok! Plywaja tak sobie juz pol roku!Niewiem, moze moje tylko takie sa, ze nie specjalnie chca sie chowac!
małgośka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Luty 25, 2007, 18:58:53 »

A masz dużo roślin? Bo to o to głównie chodzi.
angela
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Luty 25, 2007, 19:07:46 »

Teraz niestety nie, ale juz dokupilam i maja kwarantanne! wtedy akwarium bylo dosc mocno zarosniete!Niestety u mnie to nie pomoglo!Moj samiec jest za bystry i za szybki, chyba, ze tamta samica byla niebardzo rozgarnieta! Tak tez moglo byc! Niewiem! Z mojego doswiadczenia wynika, ze lepiej na jednego samca miec dwie samice! Podkreslam, to tylko moje zdanie!

P.s. Malgoska widze, ze dobrze sie znasz na tych klockach! Jesli mozesz to zajrzyj na choroby i odpisz cos na moj post!
Moze Ty cos zaradzisz???
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2007, 22:27:18 wysłane przez angela » Zapisane
małgośka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Luty 25, 2007, 19:47:32 »

No niech Ci będzie z tymi molinezjami Tongue Grin ejże! ja to głupia jestem i się nie znam  Tongue ,  jeśli chodzi o chorobę to ja mega mózg w tym temacie nie jestem niestety  Tongue
fachowcy się wypowiedzieli pozatym 
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2007, 16:25:14 wysłane przez małgośka » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: