Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: ROŚLINY PRZY PAWIOOKICH  (Przeczytany 2751 razy)
Bubo bubo
Stały użytkownik

« : Sierpień 07, 2006, 18:59:07 »

Po pierwsze - czy w ogóle jest sens, biorąc pod uwagę ich skłonności do wyrywania i gryzienia wszystkiego. Po drugie - jeśli tak, to jakie - próbowałem żabienice i anubiasy, ale pawice czego nie zgryzły to wyrwały i w efekcie rośliny zmarniały mi od częstego przesadzania, nawet wsadzenie każdej w osobną doniczkę i przykrycie grubymi kamieniami niewiele pomogło.Chyba żeby zdecydować sie na coś takiego - http://photos.allegro.pl/photos/oryginal/11/1191/119118/11911876/119118760 czyli akwa bez roślin. No i ostatnie pytanie czy oświetlenie 2x36W do takiego akwa(450l) jest wystarczające(SolarGlo i AquqGlo) ?

450 l : 6 Pterophyllum scalare,3 Ancistrus sp. 3 Platydoras costatus,  3 Hoplosternum thoracantum, 3 Crossocheilus siamensis, 4 Ancistrus sp. 5 Corydoras sp.
Pawlikus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Sierpień 08, 2006, 13:45:34 »

No i ostatnie pytanie czy oświetlenie 2x36W do takiego akwa(450l) jest wystarczające(SolarGlo i AquqGlo) ?
Jeśli chciałbyś tam mieć rośliny to przy takim oświetleniu możesz raczej o nich zapomnieć. Co do pomysłu z brakiem roślin to jak dla mnie nie bardzo, ale każdy ma inny gust. No i pozostaje jeszcze kwestia parametrów wody. Wink
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #2 : Sierpień 08, 2006, 14:03:05 »

ja to bym ci proponowal dodac oswietlenia, zalatwic masywne kamienie (takie zeby nawet pawiooka nie ruszyla) obsadzic je pelia, galezatka, mchami i wtedy juz bedzie lepszy efekt, no i zawsze sie uchowa Grin

8317910

Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Sierpień 08, 2006, 15:54:57 »

Vallisneria americana "gigantea" - duzy, wytrzymały nurzaniec, tylko nie wiem jak ze swiatłem :/

Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Sierpień 08, 2006, 17:14:49 »

Nurzance w ogóle są mało wymagające pod względem oświetlenia, ale fakt faktem - rośliny te słabo się trzymają - mówię o nieukorzenionych. przy pawiookich naprawdę będzie cięzko coś rosnąć, polecam nie hodować roślinek przy nich. To będzie najlepsze wyjście, zarówno jak i dla wystroju akwa i własciela Smiley

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Bubo bubo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Sierpień 08, 2006, 18:05:46 »

Nurzańca też próbowałem - oskubały, bestie:) teraz puszcza listki od nowa.CO do masywnych kamieni to mam takie, ale co z tego, jeśli pawice nie wyrwą to liście oskubią, teraz właśnie tak mam.Myślałem że jak dam każdą rośłinę do osobnej doniczki i przywalę kamieniami, to bede miał spokój - GUZIK!!:) sterczą same ogonki bo liście odgryzione fruwają po całym akwa.Chyba zdecyduję sie na akwa bez roślin

450 l : 6 Pterophyllum scalare,3 Ancistrus sp. 3 Platydoras costatus,  3 Hoplosternum thoracantum, 3 Crossocheilus siamensis, 4 Ancistrus sp. 5 Corydoras sp.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: