Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pożywienie Piranii!!  (Przeczytany 2224 razy)
T-Bona
Nowy
*

« : Czerwiec 27, 2006, 19:54:51 »

Zastanawiam się nad kupnem Piranii, ale niewiem czym żywią się takie ryby. Czy mogę dać Pirani normalny pokarm dla rybek?? Huh
lakos
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 27, 2006, 22:17:48 »

siemka, piraniom mozesz dawać mięsne pokarmy dla ryb dostępone w kazdym sklepie ZOOL np.mięso wołowe, małe gupiki itp;pnie ma zadnego problemu z ich wykarmieniem
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 27, 2006, 23:00:31 »

można tez podawać pałeczki dla dużych pielęgnic oraz wszelkie pokarmy mrożone (np. wodzień, ochotka, rurecznik, kiełże, krewetki, stynki)

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #3 : Lipiec 06, 2006, 20:17:25 »

Można kupić w mięsnym serce wołowe (będzie taniej i więcej) jak to ten gatunek uzębiony to możesz pokroić w kostki żeby troche poszarpały i sie pobawiły jak to w naturze a jak te nieuzębone to zmielić przez maszynkęna grubych oczkach albo pokroić na takie paseczki coś jak dżdżownice.

Apropo dżdżownic terz dawaj im, to bardzo dobry pokarm, raz dałem posiekane swoim neonkom, wcinały az im że skrzela trzęsły. Żeby zapobiec zatruciu ryb brudną gleba zawartą w dżdżownicach należy je uprzednio umyć i umieścić w pojemniku z owsianką na wodzie (bez przypraw i cukru) po jakichś 2 dniach dżdżownice powinny być pełne owsianki wtedy je opłukac i do akwarium, tym sposobem "odkazisz" dżdżownice i nafaszerujesz je pełnowartosciowym pokarmem.

Mięso rybie terz wskazane od czasu do czasu, zarówno w postaci dorosłych gupików czy terz danio pręgowanych (danio tańsze o połowe) jak i filetów rybnych (nie paluszków Tongue) np z mintaja

Wszelkie pałeczki dla mięsożernych pielęgnic.

Mrożonki typu ochotka, wodzeń, tubifex, gammarus, krewetki, kryl i inne. Któreś z tych pokarmów powinieneś dostaćw swoim zoologicznym, u mnie niestety to tylko ochotka (i to wina klientów bo tylko to kupuja)

Jeśli są to te piranie roślinożerne to oprócz wyżej wymienionych powinien być dodatek pokarmów roślinnych

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Lipiec 06, 2006, 20:19:52 »

To żależy jaki to gat. piranii. W diecie Piranii paku powiniem być większy dodatek pokarmów roślinnych i owoców, także zieleninek.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: