Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Czy ktos choduje Przylge Chinska?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy ktos choduje Przylge Chinska?  (Przeczytany 2647 razy)
angela
Stały użytkownik

A to moje akwa:)

« : Luty 27, 2007, 22:04:26 »

Witam!
Mam takie pytanie, bo wlasnie zakupilam taka rybke! Wiem gdzie zyje, jakie lubi warunki, czym sie zywi! Jestem ciekawa jak sie zachowuje w akwarium! Slyszalam dwie sprzeczne opinie! Raz, ze raczej lubi sie chowac i wychodzi jedynie na zer, a raz, ze jest bardzo towarzyska, siedzi na przedniej szybie i raczej sie nie chowa! Czy ktos z Was ma moze jakis gatunek tej rybki, badz moze o niej cos powiedziec?Z gory dziekuje za odpowiedz!
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2007, 22:37:17 wysłane przez angela » Zapisane
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #1 : Luty 27, 2007, 22:28:21 »

siedzi tam gdzie jest najsilniejszy ruch wody. skieruj dyszę filtra na szybę, a z pewnością twoja przylga będzie tam przesiadywać.

Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 27, 2007, 22:28:44 »

Przywra to pasożyt żerujący na rybach, a ryba to Przylga Chińska ((Beaufortia Leveretti). Tu masz wszystko: http://www.google.pl/search?q=Przylga+CHi%C5%84ska&hl=pl

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
angela
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Luty 27, 2007, 22:39:25 »

Oczywiscie chodzi mi o przylge  Embarrassed ! A co do stron w google, to juz je przeszukalam! Zalezy mi na wlasnych doswiadczeniach ludzi chodujacych je!
Jesli chodzi o ruch wody, to ciezko wyczuc gdzie to jest, bo w akwa oprocz filtra jest spory kamien napowietrzajacy (a akwa ma 60 L)  i w prawie calym akwarium jest ruch wody! 
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2007, 22:44:17 wysłane przez angela » Zapisane
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #4 : Luty 28, 2007, 23:18:39 »

chyba nie do końca rozumiesz. tu nie chodzi o ruch wody, który jest każdym punkcie akwarium, tylko silny strumień wody wypływający z filtra. Przylgi to ryby żyjące w bystrych strumieniach lubiące bardzo silny ruch wody. Mają przyssawkę dzięki, której w naturze są w stanie przeciwstawić się naporowi wody. Woda w wartkich strumieniach jest zwykle chłodna toteż przylgi nie należą do ryb wybitnie ciepłolubnych.

angela
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Marzec 01, 2007, 00:12:07 »

No moja raczej srednio przepada za ruchem wody! Przestawilam filtr tak jak radziles, ale ona wyniosla sie calkiem z drugiej strony akwa!Siedzi pod krzaczkiem i ma w nosie moje starania dotyczace  stworzenia jej sztucznego strumienia! A czy Ty masz przylge Lucas? Jesli tak, to jak zachowuje sie Twoja?

P.s. A co do temperatury wody, jej parametrow, litrazu jakiego potrzebuje i pokarmu, to sprawdzilam wszystko przed jej kupnem! Ciekawi mnie natomiast bardziej to jak sie zachowuje u innych akwarystow, bo ksiazkowo, to sa dwie wykluczajace siebie teorie!Jedna, ze jest spokojna i raczej sie chowa po katach, natomiast druga wrecz przeciwnie! Czy na temat jej zachowania w akwa masz cos do powiedzenia???
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: