Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Diody zamiast świetlówek w oświetlaniu akwa
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Diody zamiast świetlówek w oświetlaniu akwa  (Przeczytany 1459 razy)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« : Czerwiec 07, 2006, 07:57:52 »

Witam,

Czy ktoś z Was zastanawiał się czy jest możliwe oświetlanie akwa za pomocą białych diód? Załóżmy, że mamy 25 l akwarium i damy ok białych 20 diód w 2 rzędach. Będzie bardzo jasno ale nie wiem jak to będzie wyglądało i czy rośliny będą przy tym rosły. Czy ktoś może ma coś podobnego lub zastanawiał się nad tym, żeby zamiast świetlówek umieścić diody? Możnaby nimi sterować wtedy do woli jeśli chodzi o ilość światła w akwa i są praktycznie wieczne....

Pozdrawiam,
Zamyślona Emi

znalazłam takie cuś: http://www.ekosklep.ekologika.com.pl/product_info.php/products_id/689
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2006, 08:27:35 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
mezologos
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 12, 2006, 21:21:55 »

Niestety o ile wiem diody nie dają takiego światła jakie potrzebują rosliny mogą być zastosowane jako światło nocne .
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 13, 2006, 10:56:40 »

Niestety czytałam co innego dlatego pytam. Czytałam ponadto, że niektórzy "palący farmerzy" uprawiają konopie pod żarówkami z LED więc dlaczego nie można tego stosować w akwarium. NASA również chce wykorzystywać diody do oświetlania upraw na stacjach. Temperatura barwowa niektórych białych diód jest zbliżona do niektórych świetlówek.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2006, 11:02:27 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: