Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ile diod ?  (Przeczytany 1545 razy)
Ropek
Bywalec

« : Czerwiec 17, 2006, 20:32:57 »

Planuje założyc oswietlenie nocne (diody led). Ile diod mam założyc zeby bylo najbardziej optymalnie ? Akwa dłg. 80cm, szer. 30cm, wys. 30cm.
Na Allegro są takie
http://www.allegro.pl/item110544599_blekitne_akwarium_nocne_podswietlenie_x4x_led.html
http://www.allegro.pl/item109594243_blekitne_akwarium_nocne_podswietlenie_x6x_led.html

KrystekGdynia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 17, 2006, 21:10:53 »

Przemyśl, czy nie możesz sam wykonać zestawu diod do swego akwa, na forum były już tematy na ten temat.
A ilość diod nie tylko zależy od wymiarów akwarium, ale także od ilości roślin, przejrzystości wody itp. Diody są różnej jasności i kolorystyce - sam będziesz mógł zdecydować jakie zamontować. A budowa jest naprawdę prosta Smiley
Wyniesie Cię to taniej i będziesz miał większą satysfakcję z tego oświetlenia, sam dobierzesz sobie kolor diod, jakie będą najwłaściwsze
dla Twojego akwa.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2006, 21:15:27 wysłane przez KrystekGdynia » Zapisane

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 17, 2006, 22:47:33 »

Zastosowanie tego oświetlenia jako nocne nie jest dobrym rozwiązaniem, diody są za blisko siebie, akwarium będzie mocno oświetlone w jednym miejscu a pozostałych nie. Rozstaw który uważam za wystarczający to 15 cm dla diód 5mm o kącie świecenia 35'  (u siebie mam 16cm i w zupełności wystarcza, myślę że nawet 20cm było by ok).
Do tych modułów musisz jeszcze dokupić zasialcz, w przypadku spalenia diody nie ma możlwości jej wymiany, ogólnie cenowo wyjdzie drogo. Lepiej kup 4 diody 5mm 16.000 (niebieskie), zasialcz, przewód, koszulki termo i sam zrób, koszt nie powinien być wyższy niż 15zł.

385 l - dyskowce
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 18, 2006, 12:06:02 »

OK. Dzieki za pomoc. Biore sie do roboty Wink

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: