Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Bardzo silne oświetlenie a glony nitkowate
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Bardzo silne oświetlenie a glony nitkowate  (Przeczytany 9031 razy)
Dawid Zarzycki
Stały użytkownik

« : Czerwiec 06, 2006, 17:37:21 »

Witajcie

Kilka tygodni temu założyłem akwarium 30l z oświetleniem 60w. Chodzi w nim CO2 filtr i grzałka. Światło jest 11 godzin na dobę. Z roślin na razie są tylko 2 spore kamienie obsadzone wgłębką i wpuściłem 11 krewetek red cherry. Pojawiają mi się dłuuugie glony nitkowate i troszkę bardzo krótkich nitek na wgłębce. Jak to zlikwidować? Czy może to być jakiś niedobór? Mam jeszcze jedno pytanie. Na powierzchni wody tworzy się cieniutki białawy osad. Co to jest? Raz już to odfilltrowałem, ale po 2 dniach znowu się pojawił. Nie wiem czy mogą to być bakterie lub pierwotniaki? Proszę Was o szybką pomoc.

Pozdrawiam

Dawid

P.S jutro napiszę parametry wody

kawałek mojego 300l:) (niedługo spróbuję foto zmienić)
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 06, 2006, 18:26:31 »

Moc oświetlenia dotyczy świetlówek czy innego źródła światła ? Jeśli tak to jakiego ?

385 l - dyskowce
Dawid Zarzycki
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 06, 2006, 19:11:30 »

Tak są to świetlówki. 2x sylvania activa, 1x osram fluora, 1x hagen aqua glo

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 06, 2006, 19:44:17 »

Warto by znać parametry wody, powiedz jeszcze czy wszystkie świetlówki włączane są jednocześnie czy w odstępach i co z nawożeniem.

385 l - dyskowce
Dawid Zarzycki
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 14, 2006, 08:29:31 »

Przepraszam że tak długo nie odpisałem, nie miałem dostępu do sieci.

Wczoraj zmierzyłem parametry:
ph 6,9
kh6
fe 0,1
po4 0,1
no3 0

Podjąłem następujące kroki:
-ręcznie usunąłem glony
-podmieniłem 50 % wody
-zacząłem nawożenie TMG, PG Macro i Ferro aktiv

Zamierzam dawać codzienne dawki każdego po 0,7 /0.8 ml i podmieniać około 50% wody tygodniowo dodając wtedy pełne dawki nawozów.

Świetlówki zapalają się:
2 o 11 gasną o 22
2 0 12 gasną o 21

Co o tym sądzisz?

Pozdrawiam

Dawid

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 14, 2006, 19:44:54 »

Zbyt niskie (praktycznie ich brak) wartości NO3 i PO4, podobnie z Fe. Jeśli będziesz podawał makro sytuacja powinna poprawić się.
Podmiany nie muszą być tak duże, 30% wystarczą, dawkę makro narzie ustal na poziomie 75% od zalecanej, ferro tak aby uzyskać ok. 0.3 ppm Fe.
Czas oświetlania wystarczający.

385 l - dyskowce
Dawid Zarzycki
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 15, 2006, 13:26:00 »

Dodałem makro wczoraj, dziś zmierzyłem parametry a fosfor się z miejsca prawie nie ruszył. dziś dodałem jeszcze troszkę. Czytałem że PG Macro podaje azot w NH4, dziś zauważyłem że na teście wychodzi 0ppm więc chyba to prawda. Mam do Ciebie pytanie. Czy w tym wypadku sprawdzać zawartość tylko fosforu? i jak przy tym nawozie kontrolować prawidłowo zawartość makroelementów? Boję się, żeby nie przenawozić, ale jednocześnie mam wrażenie że jest za mało...podsuń mi jakiś pomysł co do tego macro

Pozdrawiam Cheesy

Dawid

Albo jeszcze inaczej. Mam KH2PO4roztwór 15g/1000ml H20, spróbuję skombinować KNO3 i K2SO4(lub KCL). Jak mam wtedy nimi nawozić? ile i w jakim czasie?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2006, 14:55:58 wysłane przez Dawid Zarzycki » Zapisane

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 15, 2006, 16:45:36 »

Właśnie z tego powodu unikam stosowania makro, po za tym w akwarium może występować inne zapotrzebowanie na makro niż jest w tym nawozie (proporcja) i może istnieć potrzeba dodatkowego podawania azotu, fosforu lub potasu, co wiąże się z ich dodatkowym kupnem, bez sensu jest wówczas kupowanie tego nawozu.
Z KNO3 nie powinieneś mieć problemu, kupisz w dobrym sklepie miesnym, cana ok 2zł za pół kg  Grin, potas to już w POCH lub REKO (podawałem dokladne namiary). Jak dawkować to jednoznacznie trudno powiedzieć, napewno musisz podnieść azot i fosfor na początek 5-10ppm NO3 i 0.5-1 ppm PO4 (w swoim akwa obecnie utrzymuje 15ppm NO3 i 1.5 PO4). Co do potasu to zależy jaka jest jego ilość w wodzie do podmiany, jeśli nie duża to dodaj tyle aby otrzymać zawartość ok. 20ppm (2.5ml/100 l wody).

385 l - dyskowce
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: