szatynka
Stały użytkownik

|
 |
« : Maj 10, 2006, 18:30:13 » |
|
Witam wszystkich, mój problem jest następujący: mój brat założył ostatnio akwarium i kupił do niego klikla głupików. Niedawno zauważyliśmy że jedna z samiczek ma problemy z płetwą ogonową. Powoli zanika i się strzępi. Rybka też nie zachowuje się normalnie: ma problemy z pływaniem i praktycznie się nie rusza. Z tego co czytałam w ksiązkach to może być bakteryja choroba płetw. Oczywiśćie przenieśliśmy ją do innego akwarium. Boje się jednak że inne rybki się zaraziły. Czy można chorą rybkę jakoś wyleczyć i czy da się zapobiec zachorowaniu innych??? Z góry dziękuję za szybką odpowiedź. Pozdrawiam
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2006, 18:36:08 wysłane przez szatynka »
|
|
|
|
|
mewiik
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 10, 2006, 18:35:27 » |
|
A czy akwarium do którego zostały wpuszczone gupiki (nie głupiki  ) było dojżałe??? Może stąd wzieły się te choroby płetw??? Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
Akwarium 200l, obsada: 6x Cleithracara maronii, 2x Poecilia sphenops, 5x Corydoras paleatus, 2x Ancistrus dolichopterus, 2x Acanthopsis choirorhynchus; Akwarium 45l, obsada: 47x Poecilia sphenops (mini), 3x Caridina babaulti;
|
|
|
szatynka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 10, 2006, 18:39:14 » |
|
Z tego co wiem to było dojrzałe (a nie dojżałe  ) CO innego mogło mieć jeszcze wpływa na tą chorobę??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 14, 2006, 18:12:11 » |
|
zapewnij gupikom dobre warunki w akwarium, dodatek soli (łyżeczka na 5l przy podmianach) pomoże przy gojeniu się i zabije ew. zarazki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szatynka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 14, 2006, 18:31:44 » |
|
Wstyd się przyznać, ale nie mam żadnych testów  Nie wiem które parametry są najważniejsze do kontrolowania, a zestawy do sprawdzania wszystkich sa strasznie drogie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 14, 2006, 23:32:18 » |
|
Wstyd się przyznać, ale nie mam żadnych testów  Nie wiem które parametry są najważniejsze do kontrolowania, a zestawy do sprawdzania wszystkich sa strasznie drogie  najważniejsze sa pH , twardość (na TwO i TwW sa najczęściej w jednym opakowaniu) i NO3 czyli azotany.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ziomal Kamil
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 15, 2006, 15:04:53 » |
|
Jakies zakazenie. Popytaj w sklepie akwarystycznym
|
|
|
|
|
|
126L neonki czerwone kiryski kiryśnik zbrojniki
|
|
|
mariola15
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 15, 2006, 21:23:53 » |
|
wiem co to jest  ta choroba to infekcja bakteryjna tak jak mowisz toja rybka ma zaniki pletwy ogonowej a obacz doklaniej u niej czy niema tak ze gnija jej pletwy oraz czy niema bialego nalotu na koncówkach pletw jezeli jest choc jedno ztych przyczyn to jest to ta choraba w sumie mozna ja wyleczyc specjalnymi srodkami jesli hccesz cos wiedziec pisz na emaila mariolcia15@vp.pl pozdrowienia:)
|
|
|
|
|
|
jezeli chcecie jakies pytania o zwierzakach to piszcie na mój e-mail mariolcia15@vp.pl
|
|
|
szatynka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 27, 2006, 18:45:02 » |
|
Choroba opanowana  Faktycznie to przez złą wodę. NO2 było w niej tyle że mogło by słonia zabić  Ale już wszystko w pożądku  Dzięki za pomoc 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|