Joasia
Nowy

|
 |
« : Luty 14, 2004, 14:42:47 » |
|
Od 4 miesiecy mam ten filtr i do tej pory dzialal bardzo dobrze. Jakes 2 tygodnie temu bardzo zmniejszyl sie przeplyw. Myslalam, ze filtr sie zapchal, wiec wyczyscilam go dokladnie (razem z wirnikiem), ale pomoglo tylko na 1 dzien. Dzisiaj z filtra woda wyplywa po kropelce i pewnie niedlugo zupelnie przestanie leciec. Co moze byc przyczyna?
|
|
|
|
|
|
85 litrow -> bojownik i jego dzieciaki 
|
|
|
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 14, 2004, 15:30:00 » |
|
ja miałem tak ze 150. tak się zapchało że wirnik stanął. wyjmij silnik z obudowy i dokładnie wyczyść.
|
|
|
|
|
|
gg:1384140  
|
|
|
Joasia
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 14, 2004, 19:17:09 » |
|
Ale to nic nie daje. Albo zle czyszcze. Jak sie odlaczy silnik od obudowy, to tam jest takie wiertelko :wink: i je tez wyjelam. Wyczyscilam to i otwor po wiertelku, wsadzilam z powrotem i dzialalo lepiej przez 1 dzien, a potem znowu sie zepsulo. Moze ten silnieczek mozna bardziej rozkrecic?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 14, 2004, 19:49:47 » |
|
spróbuj w otwór po "wiertełku"  wsadzić coś cienkiego i poczyszcić. mi pod wirnik dostało się tyle syfu że aż sięzdziwiłem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Joasia
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 16, 2004, 20:31:53 » |
|
Eee... bez sensu :evil: Wyczyscilam dzisiaj ten cholerny filtr bardzo dokladnie i przez chwilke dzialalo fajnie. Juz sie cieszylam, a teraz znowu ledwo kapie  No trudno i tak dla jednego bojownika nie potrzeba takiej mocnej filtracji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny
|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 16, 2004, 20:46:43 » |
|
dobra, to inaczej: jakie masz wkłady w tej kaskadzie? i czy przypadkiem, jak nasiąkną wodą nie wypływaja do góry. mi tak torf podciągało i długo myślałem dlaczego nie chce dobrze lecieć...
po drugie: czy tę caskadę masz wypoziomowaną? bo jeśli nie to teżmoże tylko ciurkać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Joasia
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 16, 2004, 22:27:52 » |
|
Nic we wkladach, ustawieniu filtra nie zmienialam, a jednak wczesniej dobrze lecialo. To tak dziwnie wyglada, bo wode do rurki ciagnie dobrze, a potem cos sie chrzani :?:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny
|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 16, 2004, 22:33:35 » |
|
a próbowałaś bez wkładów? tzn, wyjmij gąbki i całą resztę. zostaw pusty pojemnik i wtedy zobacz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Joasia
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 17, 2004, 18:28:47 » |
|
Wyjelam i to samo, woda jakby stoi na jednej wysokosci i tylko troche sie przelewa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GP
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 18, 2004, 08:01:17 » |
|
Może rurka nie wchodzi dokładnie w tę małą komorę nad wirnikiem, tylko jest za wysoko. Użytkownicy AquaCleara chyba wiedzą o co chodzi?
|
|
|
|
|
|
375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
|
|
|
Joasia
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 19, 2004, 18:40:34 » |
|
Sprawdzilam, na 90% cos z ta rurka jest nie tak. Rurka jest dobrze w otworze, ale w polowie (przy laczeniu) cala sie rusza. Nie wiem czy ta rurke mozna wymienic. Jest co prawda w opakowaniu jeszcze jedna, ale to dolny fragment, nie ten co potrzeba.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GP
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 20, 2004, 11:26:45 » |
|
Czy to łączenie jest w powietrzu, czy w wodzie, bo jeśli w wodzie to nie ten problem - ciągnie najwyżej tamtędy wodę, ale jeśli jest w powietrzu zaciąga zapewne powietrze i jest problem. Możesz wtedy uszczelnić silikonem akwarystycznym.
Nie widzę teraz swojego filtra, ale wydaje mi się, że to łączenie jest jednak w wodzie - producent chyba przewidziałby taką ewentualność, chyba że masz bardzo niski poziom wody.
|
|
|
|
|
|
375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
|
|
|
|