Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Chore Danio  (Przeczytany 1578 razy)
kruszynka
Nowy
*

« : Kwiecień 09, 2006, 21:32:09 »

Witam!
Mam problem z moimi danio: lamparcim i pręgowanym. Lamparci od kilku dni pływa dziwnie- pod kątem mniej więcej 45 stopni, ma trudności z podpłynięciem do góry akwarium, jego ruchy są nieskoordynowane i "szarpane". Nie ma żadnej opuchlizny i poza powyższymi objawami wygląda normalnie. W sklepie zoologicznym doradzili mi, żebym zastosowała MFC, ale to nie pomaga. Poza tym, po powrocie z weekendu (rybki oczywiście były regularnie karmione) zauważyłam, że danio pręgowany ma zjedzone płetwy brzuszne.
Czy możecie mi coś doradzić? Czy powinnam odizolować te 2 rybki?

Aha, i najważniejsze- parametry akwarium:
34 l
9 danio pręgowanych
4 danio lampacie
1 glonojad
temperatura wody 24 stopnie
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 10, 2006, 08:19:29 »

najlepiej je odizoluj :!: najwazniejsza rada: NIE SŁUCHAJ SPRZEDAWCOW ZE SKLEPOW ZOOLOGICZNYCH :!: maja poobgryzane pletwy albo przez tarcie sie o dno i inne orzadzenia lub reszta stada chce sie pozbyc chorych osobnikow :!: sam mialem to samo z moimi i zaden srodek proponowany mi w licznych sklepach zoologicznych nie pomogl :!: jak zaczalem wszystko robic po swojemu, bez chemii itp. to nie ma nawet sladu po jakijkolwiek chorobie Cheesy

8317910

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 10, 2006, 09:44:28 »

A jakie masz parametry wody (pH, NO2, NO3) :?: Wydaje mi się że objawy są jakby przy zatruciu zw azotowymi i/lub za wysokim pH :?

kruszynka
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 10, 2006, 13:31:56 »

Nie mierzyłam ph :/ Wolałam zainwestować wiecej kasy w akwarium :/ Skoro to może być zatrucie, to dlaczego tylko 2 rybki sa chore?
Dzieki za rady Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: