Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Jak obliczyć, czy nie jest za dużo ryb w akwa?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak obliczyć, czy nie jest za dużo ryb w akwa?  (Przeczytany 3298 razy)
Ziomal Kamil
Stały użytkownik

« : Kwiecień 01, 2006, 20:17:47 »

Jak obliczyć, czy nie jest za dużo ryb w akwa? Słyszałem o takiej metodzie, że 1cm na litr czy coś takiego...
Czekam na posty
pozdrO

126L
neonki czerwone
kiryski
kiryśnik
zbrojniki
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 01, 2006, 20:20:25 »

Nie ma żadnych jednoznacznych przeliczników. Generalnie mówi się, że te 2-2,5 litra wody na każdy centymetr ciała ryby. Prawda jest jednak taka, że nie ma matematycznego wzoru na liczbę ryb w akwarium. To zależy od gatunku, biotopu itd. Wiadomo oczywiście, że im większe akwa tym lepiej, choć niekiedy ryby trzyma się celowo w lekkim przerybieniu (np. takie sytuacje spotykamy w Malawi).
Lancer
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 02, 2006, 02:54:31 »

Napisz jakie masz ryby, lub jakie chcesz mieć? To wtedy można coś merytorycznie podpowiedzieć
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 02, 2006, 08:46:51 »

tak, zgadzam sie z kolegami. nie ma takiego przelicznika, zobacz jeśli jest nawed tak jak muwił mdramski, 2,5 litra na cm. ryby, to spujż w tym przypadku. Dorosła pielęgnica pawiooka ma ok 30cm, po takim przeliczeniu wyszło by że potrzebuje ok 60 litrów wody. To jest jak wiadomo kłamstwem bo taka ryba potrzebuje 300 litrów.
Także to trzeba już wiedzieć jakie gatunki mogą być razem w określonym akwarium, poprostu dużo sie dowiaduj o rybach które chcesz trzymać.

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Ziomal Kamil
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 02, 2006, 08:58:06 »

Moje rybcie:
1 kiryśnik
5kirysków
20 Neonów Czerwonych
2 zbrojniki niebieski oraz jakaś pecoltia
2 gurami mozaikowy
6 żałobniczek
5 otosków

Czy nie za dużo jak na akwa 126L (80 cm)
Czy gurami mi nie pozjada neonków lub otosków? Narazie są młode, ale co potem?

126L
neonki czerwone
kiryski
kiryśnik
zbrojniki
Godfather
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 02, 2006, 09:51:10 »

Witam

Mam guraminy i otoski i jest ok, jedyne co guramin podgryza to roslinki.
LOOLL
wielki ][_{}(][)|,|_
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 02, 2006, 13:33:19 »

Gurami nie zje neonów osobiście mam 2 gurami i 5 neonów i niezwracają na siebie uwagi

Zbiornik-54L
Obsada:
12xNeon Ineesa
1xGubik
2xGurami(zwykły)
1xGlonojad Złoty
2x Pielęgnica Kakadu
30L-przedszkole gupków:D(nareszcie)
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 02, 2006, 15:01:12 »

zdecydowanie za małe akwarium jak na tyle rybek. Nie wiem po co tyle różnych ryb walić tak bezmyślnie, np. 1 taka druga rybka taka i dwie takie..... przecież to tak ochydnie akwarium wygląda. Moim zdaniem to wybrać sobie 2,3 gatunki ryb i trzymać je w stadach i niech sobie żyją będzie i dla oka miło i dla ryb.

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
mila
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 04, 2006, 08:51:52 »

a ja sie zapytam, ile mam dorzucić gurami do mojego akwa. myślałam nad marmurkowymi, ale dać parke, harem, czy jak, bo tego niestety nigdzie nie znalazłam w necie.

150l
4mieczyki,
2 molinezje szerokopłetwe,
2 zmienniaki wielobarwne
2 skalary,
2 kiryski spiżowe,2albinosy
2pekolcje
10,5l kotnik
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: