Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « problem z molinezjami!!!!!!!!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: problem z molinezjami!!!!!!!!  (Przeczytany 3227 razy)
mewiik
Stały użytkownik

« : Marzec 12, 2006, 09:19:47 »

Mam straszny problem i nie wiem co się dzieje z moimi molinezjami!!!
Nagle wszystkie zaczęły zdychać!!!! :placz:
Zaczęło się to od tego jak kupiłem ramirezki.
Zmieniłem trochę wystrój akwa, a one zaczęły się (już wtedy ) przewalać po akwarium :placz: :placz:
Mam pewne podejżenia od czego to bo:
wczoraj wsadziłem do akwa liście dębu, czy molinezje ich nie tolerują, bo jak widziałem to ramirezki czują się dobrze,
przez pare dni wcześniej był trochę zwiększony przepływ wody przez filtr, czy one tego też nie tolerują?Huh??
Proszę pomóżcie mi!!!!!!bo nie wiem co mam robić :placz:

Akwarium 200l, obsada:
6x Cleithracara maronii, 2x Poecilia sphenops, 5x Corydoras paleatus, 2x Ancistrus dolichopterus, 2x Acanthopsis choirorhynchus;
Akwarium 45l, obsada:
47x Poecilia sphenops (mini), 3x Caridina babaulti;
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Marzec 12, 2006, 09:26:23 »

molinezje lubią wodę o pH 8 i z dodatkiem soli , ramirezy raczej nie- woda miękka czysta, może w tym tkwi problem. czy masz jakieś testy?
mewiik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 12, 2006, 12:02:58 »

Niestety nie mam żadnych testów.
A najgorsze jest to że została już tylko jedna z 5 molinezji :placz: :placz:
Nie wiem co robić!!!

Akwarium 200l, obsada:
6x Cleithracara maronii, 2x Poecilia sphenops, 5x Corydoras paleatus, 2x Ancistrus dolichopterus, 2x Acanthopsis choirorhynchus;
Akwarium 45l, obsada:
mewiik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Marzec 12, 2006, 13:18:58 »

Poprawka już wszystkie nieżyją :placz: :placz: :placz: :placz: :placz:
Teraz już naprawde nie wiem co robić.
Jak widzę to ramirezki mają się bardzo dobrze, obrały już sobie nawet terytoria i pływają parami.
Wprawdzie trochę się tłuką, ale mam nadzieje że to minie.
Czy powinienem zmienić wodę, czy lepiej kupić testy do wody!!
Doradzcie coś!!!

Akwarium 200l, obsada:
Akwarium 45l, obsada:
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Marzec 12, 2006, 15:02:24 »

Najpierw kup testy, przede wszystkim: pH, NO2, NO3. Dobrze jest miec też test na kH i gH. Wtedy dopiero będzie można powiedzieć co może być przyczyną. Podaj przynajmniej litraż akwa, obsadę, temperaturę. Kiedy i ostatni raz wymieniałeś wodę, ile i skąd :?:
U mnie z molinezjami jest tak, że jak tylko coś niedobrego w akwa się dzieje to one pierwsze reagują :? Jak zachowywały się przed odejściem w krainę wiecznych głębin :?: Jak długo to trwało :?:

mewiik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Marzec 12, 2006, 16:21:30 »

Woda jest wymieniona niedawno (tydzień temu).
Akwarium ma 45l, z temperaturą jest tak, że wczoraj dałem do akwa grzałkę, i woda ma ok 26 stopni, od ok roku grzałki nie było bo w domu cały czas mamok 20-22 stopnie.
Molinezje zaczęły się dziwnie zachowywać jakieś trzy dni po zmianie wody. A wyglądało to tak że cały czas przebywały w dolnej części zbiornika (leżały na brzuchu). potem przestały też reagować na pokarm który im dawałem, co nibdy się niezdażało. Ogólnie wyglądało to tak jakby były trochę otumanione.
Chciałem też dodać że ostatnio zmieniałem prawie wszystko w akwa (łącznie z żwirem i roślinami, bo kupiłem kabomby oraz jak już pisałem dałem do akwarium liście dębu).
To chyba tyle!!!!
Ale co się mogło stać???

Akwarium 200l, obsada:
Akwarium 45l, obsada:
kafarski
Gość
« Odpowiedz #6 : Marzec 12, 2006, 16:25:08 »

z twojego postu rozumiem że zmieniłeś im całą wodę. zatruły się w takim razie amoniakiem albo nie wytrzymały zmiany pH w takim razie. po ramirezkach nic nie widać? kup chociaż jeden test do no3.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Marzec 12, 2006, 19:13:34 »

20-22* to Troszke mało jak na molinezje. Ogólnie skłaniałbym się do zatrucia amoniakiem (u mnie w takiej sytuacji zachowywły się tak samo) i nagłej zmiany pH - tak jak sugeruje Kafarski. Koniecznie test na NO3, NO2

malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Marzec 19, 2006, 10:17:01 »

Moja jedna black molly też się zachowuje dziwnie, ale wręcz odwrotnie do tych świetej pamięci. Zachowuje się przepraszam za okreslenie jakby była na spidzie. Stojąc nieruchomo macha wręcz całym ciałem. Normalnie pobiera pokarm i pływa po całym aqua, ale wyglada to tak jakby cały czas walczyła z bardzo silnym nurtem. Poza tym stara się cały czas byc bardzo blisko drugiej molinezji. Zastanawiałam się czy to przypadkiem nie zaloty, ale one sa za małe. maja może po 2 cm.
Akwarium ma 40 litrów i oprócz dwóch molinezji jest para mieczyków, węgorzyk, 10 neonków i samiec bojownika. No i glonojad.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #9 : Marzec 19, 2006, 10:31:54 »

to ten sam problem co w innym poście. masz niedojrzałe akwarium.
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Marzec 19, 2006, 10:36:04 »

Rozumiem, że sytuacja się sama ustabilizuje czy mam cos z tym robić ?
Pawlikus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Marzec 19, 2006, 13:54:32 »

Sytuacja po czasie sama powinna się ustabilizować :wink:
poqsa
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 04, 2006, 22:08:48 »

powiem tyle, identyczne zachowanie moich ryb juz przezylam, niestety- stracilam wszystkie- i dopiero po pewnym czasie skojarzyłam że chodzi tu o ph.
U mnie wlewałam 1/2 akwarium wody z osmozy, i ph mialam6- niestety wszystkie padły!A kosiarki mają się rewelacyjnie
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 05, 2006, 08:58:26 »

Niestety tamta molinezja jakiś czas temu padła. Teraz juz jest wszystko z wodą ok no i zdecydowanie więcej wiem Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: