Witajcie!
Mam na imię Michał, mam 15 lat, mieszkam w Krakowie. Lubię ryby, mógłbym się w nie wpatrywać godzinami jak pływają i zdobywają pożywienie itd. Moimi ulubionymi są pielęgnice, zwłaszcza skalary. Dowiedziałem się o Was z forum terrarystycznego.
Chciałbym kiedyś w przyszłości założyć swoje pierwsze (Czytaj porządne, odpowiednie. Wcześniej miałem akwarium, ale jako siedmiolatek byłem niedoświadczony

) akwarium. Przemyślałem sobie to dokładnie, na podstawie źródeł z książek. Wiem, że ta wiedza niewystarcza, ale mam nadzieję, że dobrze je "zaprojektowałem"

. Pojemność zniornika miałaby być ok 100 litrów, może trochę mniejsza. 50 cm wysokości, 100 cm długości, 30-40 cm szerokości
Oto spis ryb:
- 4x Skalar (mieszańce)
- 2-4x Gurami mozaikowy
- 8x Drobnoustek Beckforda
- 3x Kirysek spiżowy
- 2x (może mi polecicie jakąś rybkę, która dobrze czyści akwarium z glonów?)
- 1x Grubowarg dwubarwny
Nie znam dużo roślin akwariowych, więc tu nie mogę za dużo "zdziałać". Mój projekst mniej więcej wygląda tak:
Pośrodku i z tyłu akwarium stałby duży korzeń, na którym rósłby mech jawajski (nie musi oczywiście). Po bokach grupki roślin takie jak nadwódka pierzasta, czy zwykłe nurzańce. W centralnej części akwarium umieściłbym dużego anubiasa. Wśród drobnoziarnistego żwiru rosły karłowate roslinki, lużno ustawione. Cześć podłoża całkowicie naga. Po powierzni wody pływałyby rośliny pływające takie jak pistie, czy też hiacynty wodne. Oczywiście nie za dużo, bo kiryski oddychają przez jelito.
To chyba wszystko. Proszę o wyrozumiałość, ponieważ nie przeglądnąłem całego forum, co uczynię w najbliższym wolnym czasie.
Zapomniałem dodać pytania :evil: . Czy ten projekt jest dobry?
Pozdrawiam wszystkich - Scalarus (dla przyjaciół Michał, chciałem zresztą tak się nazwać, ale nick był zajęty).