Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co zrobić z tymi glonami???:(  (Przeczytany 1946 razy)
Gorylek
Nowy
*

« : Marzec 30, 2006, 09:43:05 »

Witam, mam taki problem: na korzeniu i niektorych roslinach zaczal pojawiac mi sie brazowo-rdzawy nalot. Daje sie normalnie zetrzec i na zewnatrz jest sliski. Na korzeniu nawet ladnie to wyglada taki aksamitny dywanik ale na roslinach juz nie a usuwanie reczne jest dosyc kłopotliwe. dodatkowo w tych samych miejscach pojawiaja mi sie biale, cieniutkie niteczki, ktore wygladaja jak plesniak ktorego hodowalo sie w podstawowce na biologii. Mozna kupic na to jakies preparaty w zoologicznym? Te glony rosna w miejscach dobrze oswietlonych wiec nie moga to byc brunatnice.

Akwarium: 47L
4 skalary, 3 brzanki brokatowe, 4 żałobniczki, 2 razbory klinowe, glonojad i cudaczek

bemka
Stały użytkownik

dalej, dalej i dalej ośka !!!

« Odpowiedz #1 : Marzec 30, 2006, 14:15:19 »

ja tak samo miałem, zaraz po założeniu akwa, w zologiku dostałem tabletki od glonów, wrzuciłem je i po tygodniu zniknęły wszelkiego rodzaju glony, nitki i te broązowe, potem kupiłem wiecej ryb które jedzą glony i mam koniec kłopotu!Ja płaciłem 2,5zł za tabletke, ona styka na 30 litrów, Tetra chyba:/

112 l, aqua glo +2x standardowa!, 1 glonojad, 2 kiryski, 1drewniak, 2 bocje wspaniałe, 1 kosiarki,2 piskorki, 2 ostronosy,20 kardynałek, 2 ostronosy
Gorylek
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 31, 2006, 07:26:54 »

Dzieki za odpowiedz:) Zapytam w takim razie w zoolog. A jakie ryby jedza glony? Nie kupie nic niestety bo mam za male akwarium ale pytam z ciekawosci:)

4 skalary, 3 brzanki brokatowe, 4 żałobniczki, 2 razbory klinowe, glonojad i cudaczek

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 31, 2006, 11:28:07 »

Otoski, kosiarki - różnie. Zależy jakie glony. Nawet zbrojnik niebieski zwalcza glony choć nie tak efektywnie jak wymienione przeze mnie ryby. Akwarium masz małe - i niestety nieodpowiednią do niego obsadę  :?
Gorylek
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 31, 2006, 20:01:59 »

Akwarium jest pozostałością po większym. Urodzilam dzidziusia i niestety trzeba bylo zlikwidowac Smiley

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: