Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Czy może tak sie stać ??
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy może tak sie stać ??  (Przeczytany 2090 razy)
Tomek Bugryn
Nowy
*

« : Kwiecień 09, 2006, 15:36:35 »

Witam. Mam 12 neonów. 2 z nich ma na ciele białe kropki. Przypuszczam że to rybia ospa. Stosowałem już takie preparaty jak ICHTIOSAN MFC ale efektów WOGÓLE NIE WIDAĆ !!! Co mi radzicie ?? Może sie tak stać że mogą one zarazić resztę neonów ?? Czekam na posty.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 09, 2006, 16:03:41 »

ospa jest silnie zaraźliwa, także to że zaraża inne sztuki jest bardzo prawdopodobne.
Czy podniosłeś temperaturę ? to wazne przy leczeniu ospy. Jeśli leki nie pomagają to proponuję użyć 150% dawki Ichtiosanu, jeśli to nie pomoże to użyć leku którego jeszcze nie używałeś.

Tomek Bugryn
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 09, 2006, 16:32:00 »

o ile podniesc temperature wody ?? Ile ma mieć stopni ??
A moge tak zrobić że wyłowiłbym te 2 neony do jakiegoś słoika i do słoika bym wlał ICHTIOSANU ??
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 09, 2006, 16:43:35 »

temperatura przy leczeniu ospy powinna wynosić przynajmniej 28 stopni. Odłowienie chorych ryb jest niecelowe, pownieważ chrobotwórcze pierwotniaki przebywają w wodzie także odłowienie chorych ryb nie oznacza że inne nie zachorują, a tylko pogorszysz sytuację chorych ryb (gorsze warunki, stres).

Tomek Bugryn
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 09, 2006, 20:26:12 »

A czy jak podwyższe temp. wody to inne ryby na tym nieucierpią ??
Moja obsada:
KIRYSEK(2X) MIECZYK(PARKA) GURAMI MOZAIKOWY(1X) GURAMI DWUPLAMISTY(1X) GLONOJAD(1X) NEON INESSA(15X)
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 10, 2006, 08:22:52 »

nie ucierpia :!: woda w akwa musi miec 28 stopni, i najlepiej nalej MFC w dzien i wylacz filtr :!: dopiero za jakies 2-3 godz z powrotem go wlacz :!: chodzi tutaj o to ze filtr wciaga cale MFC ktore wlewasz i nie ma zadnej poprawy :!: sam tak mialem i przez 4 dni zmarnowalem 2 butelki MFC :? wszystko osadzilo sie w filtrze(ktory od razu umylem), a przy wylaczonym efekty widac juz na 2 dzien Cheesy

8317910

Tomek Bugryn
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 10, 2006, 08:57:33 »

A ile wlać tego MFC ??
p.s
 A czym różni się MFC od FMC Huh
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 10, 2006, 09:37:52 »

Cytat: Tomek Bugryn
A ile wlać tego MFC ??

wg instrukcji na opakowaniu lub max 150% zalecanej dawki

Cytat: Tomek Bugryn
A czym różni się MFC od FMC Huh

w działaniu niczym

PS: Ta sprawa z filtrem jest mocno podejrzana.

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 10, 2006, 11:22:51 »

Cytat: bakuMGK
nie ucierpia :!:wylacz filtr :!: dopiero za jakies 2-3 godz z powrotem go wlacz :!: chodzi tutaj o to ze filtr wciaga cale MFC ktore wlewasz i nie ma zadnej poprawy :!:

Jeśli nie masz w filtrze węgal akt. to nic nie będzie się dziać z lekarstwem. A wyłączenie filtra może być dosyć niebezpieczne:?

Tomek Bugryn
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 10, 2006, 15:47:42 »

Jeszcze jedna taka moja sprawa. Czy można rozróżnić płeć gurami mozaikowego po lekko czerwonawej płetwie dolnej ?? Bo mam jednego  i niewiem co mu dokupić. Czekam na posty
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: