Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Biotopy « Ameryka « Problem z ramirezkami???
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z ramirezkami???  (Przeczytany 2408 razy)
mewiik
Stały użytkownik

« : Sierpień 22, 2006, 19:27:07 »

Witam. Jak może niektórzy pamiętają, jestem w posiadaniu ramirezów i niestety nie wiem czemu, ale mniej więcej 3-4 miesiące temu, przestały się one rozmnażać, straciły barwę i w ogóle stały się z nich takie szaraczki.
Czym to może być spowodowane??? Czy one się już tak zestarzały???
Pozdrawiam papa
Ps. Dodam że oprócz nich w akwa 45l mnam 5 gupików(1:4) i 6 platek(2:4). Czy jest może zbyt dużo rybek???

Akwarium 200l, obsada:
6x Cleithracara maronii, 2x Poecilia sphenops, 5x Corydoras paleatus, 2x Ancistrus dolichopterus, 2x Acanthopsis choirorhynchus;
Akwarium 45l, obsada:
47x Poecilia sphenops (mini), 3x Caridina babaulti;
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 26, 2006, 08:26:30 »

Bardzo mozliwe że za dużo a nawet jest to pewne. Nie wiem jednak czy to jest powód problemu. Nie wykluczone.
Osoby ze zdecydowanie większym doświadczeniem apistowym ode mnie twierdzą, że ramirezki są generalnie dosyć trudne. Zwłaszcza jeśli chodzi o rozmnażanie i wyprowadzenie/odchowanie narybku. O ile mnie pamięć nie myli jest to wpływ popularności gatunku i masowego rozrodu - zanikaja im pewne "pierwotne instynkty".
mewiik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Sierpień 26, 2006, 09:39:04 »

Wiem że mam zbyt dużo rybek Embarrassed
Dlatego w najbliższzym czasie chcę się pozbyć gupików. Moze to pomoże.
Tyle że samczyki w ogóle nie interesują się samiczkami i tylko je przeganiają. Nawet wobec siebie nie są tak agresywne, jak wobec samic. Jakieś 4, 5 miesięcy temu rozmnażały się strasznie, a teraz nic??? Zastanawiam się czy z nich nie zrezygnować Sad
Pozdrawiam papa

Akwarium 200l, obsada:
6x Cleithracara maronii, 2x Poecilia sphenops, 5x Corydoras paleatus, 2x Ancistrus dolichopterus, 2x Acanthopsis choirorhynchus;
Akwarium 45l, obsada:
47x Poecilia sphenops (mini), 3x Caridina babaulti;
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: