Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Mój debiut ;)))  (Przeczytany 1519 razy)
haris
Nowy
*

« : Marzec 14, 2006, 00:27:02 »

Mam pytanie odnośnie pretników trójbarwnych ... czy ten gatunek ryb krzyżuje się z prętnikiem karłowatym ? Mam akwarium 64 litrowe i w nim parkę prętników karłowatych, chcę zakupić parkę innych prętników wacham się pomiędzy wargaczami a trójbarwnymi, nie chcę mieć jednak bastardów co radzicie ?
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #1 : Marzec 14, 2006, 09:45:58 »

nie nie ma szans zeby sie skrzyzowaly :!: a do twojego akwa wargacze sie nie nadaja bo rosna do 10-12cm :!: wiec kup trojbarwne :!: mi sie one bardzo podobaja Cheesy

8317910

haris
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 14, 2006, 23:46:34 »

Wargacze 10-12 cm Huh Czy aby napewno bo co źródło to inne wymiary widziałem już opisy i z  12 cm i 7 cm jak to w końcu jest z tymi wargaczami czy ludzie nie mylą ich poprostu z pręgowanymi Huh Poza tym czy mozna kupić ryby labiryntowe w jakims sklepie internetowym ?
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #3 : Marzec 15, 2006, 13:06:10 »

Wargacz to największy z prętników - przekracza 10cm.
Co do zestawienia karłowaty-trójbarwny to wg mnie masz za małe akwarium. U mnie 70L okazało się być za małe dla 2 par: pary trójbarwnych i pary karłowatych. Karłowate po kilkunastu minutach musiałem ewakuować do 240L z gurami. Trójbarwne mimo, że mniejsze są bardzo waleczne,a walczą bardzo zaciekle - zwłaszcza broniąc gniazda. Mam filmik nakręcony w swoim akwaium, na którym prętnik trójbarwny atakuje suma z rodzaju synodontis , który jest od niego 2 razy większy. Obserwowałem tez ataki na dorosłe gurami (3 krotnie większe od prętnika trójbarwnego). Mimo wszystko uważam że ten mały "rycerzyk" jest dużo ciekawszym obiektem obserwacji niż karły. Trójbarwne też bardzo łatwo sie mnożą, nawet w akwarium ogólnym. U mnie dobrze dogadywały sie z bojownikami (no może poza tarłem kiedy to bojowniki były rozstawiane po kątach)

bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #4 : Marzec 15, 2006, 14:05:44 »

ja osobiscie sie nie spotkalem z sytuacja ze trojbarwny byl agresywny ale karlowaty jak najbardziej :!: a wargacze jak pisalem 10-12 cm :!:

8317910

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #5 : Marzec 15, 2006, 18:07:19 »

NIe, nie. Chyba zostałem nieco źle zrozumiany. To nie są z gruntu agresywne ryby. One po prostu bronia terenu lęgowego. Poza okresem rozrodczym nie atakują innych ryb. Tylko z nimi jest taki problem, że okres tarła mają w zasadzie bez przerwy  :wink:

haris
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 15, 2006, 22:58:03 »

W sumie miałem kiedyś prętniki ponoć wargacze i były praktycznie nie wiele mniejsze od gurami, wspaniałe rybki ale że było to prawie 20 lat temu i nie do końca pamiętam jak wyglądały miałem watpliwości czy to były wargacze czy pregowane. W takim razie wargacze odpadaja ... mam ochotę kupić prętniki trójbarwne i zobaczyć co się będzie działo ... niestety nie będe mógł z nimi uciec do mojego głównego zbiornika bo tam mam Malawi Wink, najwyżej oddam je spowrotem do sklepu. Chodzi mi po głowie jeszcze jeden gatunek czyli bojownik bezbronny ... czy ktoś wie czy jest  dostępny w handlu ?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: