Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dzień na dwie raty.  (Przeczytany 2161 razy)
Tomlsv
Super aktywny

« : Luty 15, 2004, 22:06:59 »

Usłyszałem ostatnio iż można oświetlać akwarium w następujący sposób: przykładowo od godz 8 do 14 , tu następuje przerwa i naświetlamy akwa dopiero od godz 17 do 23.
No niby jest 12 godzin ,ale czy ta przerwa w środku nie zdezorientuje rybek i roślin ?? Ma to niby związek z CO2, rośliny produkują go podczas przerwy z O2 (jak w nocy) uzupełniając jego niedobór na resztę dnia. Używam bimbrowni wiec nie wiem czy jest sens to robić, ale z drugiej strony lepiej byłoby się dłuzej cieszyć rybkami np do godz 23.
Wie ktoś coś na ten temat ?

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
pbern
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 15, 2004, 22:28:33 »

Ja bym rozwinol pytanko...mianowicie u mnie swietlowki dzialaja nieraz od 10 do 2/3 w nocy... czyli prawie ponad 2/3 doby...

zwiazane jest to z tym iz mam akwarium za plecami i podczas pracy przy kompie sluzy mi jako oswietlenie...

Jak narazie nie zalwazylem zadnych negatywnych skutkow...

uzywam 2 swietlowek
Oceanic Blue i Color... po 18W (jedna podlaczona pod dlawik magnetyczny 48W, druga pod kompakt 21W). Swoja droga fakt faktem ta na kompakcie nie drga.. i cyfrowka nie udalo mi sie uchwycic jej gdy byla w fazie off... co w przypadku ten na dlawiku magnetycznym to drobnocha...

nawoze takze co2 z bimbrownika... Smiley
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 15, 2004, 23:16:19 »

To jest złe rozwiązanie, dzień powinien trwać 10-12 godz. bez przerwy, w naturze nie ma czegoś takiego jak słyszałeś.Jeśli chcesz dłużej oglądać akwa to włączaj światło od 11- pod warunkiem że światło słoneczne do niego nie bedzie docierać.

385 l - dyskowce
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: