Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co to może być?  (Przeczytany 2059 razy)
McKelich
Nowy
*

« : Marzec 04, 2006, 19:41:32 »

Ostatnio w moim akwa pojawiły się jakieś stworzonka. Dł 2mm szer. ok. 1mm i płaskie. Są białe, mają twarde pancerze. Raczej się nie przemieszczają. Osiadają na szybach, kamieniach i roślinach. Myślałem że to przytuliki, ale pewien nie jestem. Wg różnych źródeł przytuliki rosną do 9mm i mają wypukłość na muszli. To co ja "hoduję" jest więc zbyt małe i płaskie. Jak na razie nie widzę żednego szkodliwego działanie, ale wygląda to co najmniej mało estetycznie. Co to może być i przede wszystkim jak się tego pozbyć  :? :?:  :!:  Z szyby można zeskrobać, ale z rośliną już jest problem. Sad  Z góry dzięki za pomoc.
szef1992
Gość
« Odpowiedz #1 : Marzec 04, 2006, 21:09:15 »

Może to ślimaki ?!?!. Jeśli to one to wytępić je można poprzez dodanie soli do akwa. Wtedy zdechną i zbierzesz je łatwo Smiley. Tylko upewnij się że to one i czy nie masz jakiś rybek źle reagujących na sól.
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 04, 2006, 21:46:34 »

To są raczej przytuliki Smiley Też je miałem kiedyś, i same znikły Smiley Nie przejmowałem się z nimi, nie robiły żadnych szkód

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #3 : Marzec 04, 2006, 23:40:20 »

To z pewnością przytuliki. 9mm ?? hmm..takich kolosów niegdy nie widziałem. Moje największe osiągają 2,5-3mm i takie juz za giganty uważam. Zwykle mają 1-1,5mm. Są nieszkodliwe i wolno się rozmnażają, więc plagi raczej nie będą stanowiły (samica jednorazowo składa tylko 1 jajeczko). Odrzywiają się glonami.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: