SKATEleton1
Nowy

|
 |
« : Luty 27, 2006, 16:22:45 » |
|
Mam dwie parki mieczykoof i jedna parka jest pewna ale druga nie jestem pewien czy "samica" nie jest samcem zminniaka :? I mam jeszcze pytanko czemu samica mieczyka przeistacza sie w samca i jak to sie dzieje??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pawlikus
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 27, 2006, 21:37:38 » |
|
Dzieje się tak nie wiadomo z jakiej przyczyny, możliwe że wśród twoich ryb brakuje samca i próbują się w niego przeistoczyć. Jest dość dużo takich przypadków :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 27, 2006, 22:37:47 » |
|
generalnie wszystkie zyworódki poznajemy po gonopodium. Tj przekształcona w aparak kopulacyjny płetwa brzuszna . Od ogona patrza ku przodowi to pierwsza na dole kolo hmmm no cóz odbytu inaczej tego nie ujmę. U samców wygląda jak posrzepiona co nieco ość u samic to normalna płetwa z promieniami. Jeśli chodzi o przekształcanie płci to najprawdopodobniej ma to związek ze złym samopoczuciem ryby (wynik złych warunków) lub bardzo staryum wiekiem (w co woątpię) Przekształcenie płci zaczyna sie od tego że rytba jest apatyczna chowa się w akwarium i "roluje" płetwe odbytową po jaims czasie ta płetwa zaczyna sie wygłużać i przekształca sie w gonopodium. U mieczyków zaczyna rosnąć miecz. Pozdr.
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
SKATEleton1
Nowy