Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Rośliny krajowe, Rzeka i staw, Jezioro i bajoro.....
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rośliny krajowe, Rzeka i staw, Jezioro i bajoro.....  (Przeczytany 2645 razy)
MAXik
Nowy
*

« : Marzec 12, 2008, 21:05:11 »

Kontynuuje swój wywód na temat krajowych roślin, które można zainstalować w akwarium...
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia?
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 12, 2008, 21:07:34 »

ja osobiście nie stosuję, obawiałbym się chociarzby pływaczka żółtobrzezka

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #2 : Marzec 12, 2008, 21:27:32 »

Pewnie można większość za adoptować robiąc akwarium polskich wód ale problem może być z temperaturą
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 12, 2008, 22:09:25 »

"Wypuckać" roślinki w roztworze nadmaganianu potasu i gotowe Wink

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #4 : Marzec 12, 2008, 22:47:40 »

Witam.
Chyba zadam głupie pytania ale nie wiem więc pytam. Chciałbym się dowiedzieć w jakim okresie mogę szukać roślinek w polskich wodach tzn czy mam czekać do lata czy mogę np jutro wybrać się na łowy? Uważacie że wypłukanie roślin w MFC byłoby wystarczajace? Zastanawiam się jeszcze czy wytrzymają temp. 26 stopni?
« Ostatnia zmiana: Marzec 12, 2008, 22:50:04 wysłane przez speedeecat » Zapisane

przyjaciolka Zenona :)
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Marzec 12, 2008, 23:35:45 »

Kontynuuje swój wywód na temat krajowych roślin, które można zainstalować w akwarium...
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia?

Wytargalam taka fajna rosline z gorskiej rzeki (pol reklamowki), w domu porzadnie kazda wyplukalam pod kranem a potem do akwa na parapet. Oczywiscie nie bylo tam ryb. Co ciekawe część, ktora byla w cieniu zdechla w 2dni a reszta trzymala sie jeszcze z tydzien. Ale wygladala imponujaco. Podobna do moczarki ale z dłuższymi liśćmi takimi falującymi, jasnozielona. Pozniej dopiero zauwazylam kilka obrzydliwych pijawek i jakies inne pelzajace Shocked bleeeee

Uważacie że wypłukanie roślin w MFC byłoby wystarczajace?

Wg. mnie, nie. Zrobilam tak z moczarka z jeziora. Kilka razy wymienialam wode i lalam MFC tak ze byla niebieska. Rano w sloiku wilo sie setki malych pelzaczy...

Rademeness1986
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 12, 2008, 23:51:51 »

Ja też przyniosłem kilka roslinek z pobliskiego stawu, wyglądają dosyć ładnie.. od przedwczoraj są w małym akwa na parapecie.. zastanawiam sie czy wrzucić je niedługo do akwa.. żadnych pijawek i pełzaczy czy tak innych żyjątek narazie nie zauważyłem.. Wlałem trochę wody z akwa. i trochę prosto z kranu.. może da się nimi obsadzić sporą część akwa i się przyjmą.. jutro jeśli pogoda dopisze to przejdę się na kolejne łowy wgłąb stawu.. musze tylko zamotać jakieś wodery i wtedy wygrzebie jakieś okazy, które rosną około 0.5 m od brzegu.. jeśli coś przyniose to wrzuce fotki niebawem..

Tylko Prawdziwi Zostaną Przy Mnie..
przyjaciolka Zenona :)
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Marzec 13, 2008, 00:06:46 »

co do fotek to mam zdjecie tej roslinki z rzeki, tylko ze trochę niewyraźne
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0dc634878e5c4534.html

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: