Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wyłupiaste oko  (Przeczytany 2481 razy)
alea
Nowy
*

« : Luty 15, 2006, 21:22:53 »

Tydzień temu kupiłam bystrzyki ozdobne do nowego akwarium [60 L]. Wczoraj zobaczyłam, że jeden ma wyłupiaste prawe oko. Ma apetyt, nie jest ospały, nie widziałam żadnych zmian na płetwach i skórze. Co to może być? Prosze o rady.  [/code][/quote]
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #1 : Luty 16, 2006, 09:41:23 »

szczerze to moze byc wszystko i nic :!: tylko jest wylupiaste czy ma jakies zmiany, czy nie jest w ktoryms miejscu zranione :?: jezeli nie to moze to byc wada genetyczna i nic z tym nie zrobisz :!:

8317910

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #2 : Luty 16, 2006, 16:20:33 »

Sa  2 opcje.
Pierwsza. Ryba została uderzona w to oko (np. podczas odławiania) i spuchło na skutek urazu. Nic z tym nie robimy, rybie stwarzamy dobre warunki i do wesela się zagoi.
Druga opcja. Jest to jakas infekcja wirusowa lub bakteryjna. Należy obserwować zachowanie i wygląd ryby, poniewaz często taki stan poprzedza lub towarzyszy innym przypoadłościom - w tym silnie zakaźnym.

alea
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 18, 2006, 17:38:34 »

Dziekuje za odpowiedzi. Bede obserwowala rybcie :-) Mam nadzieje ze to nic groznego.
KS_ARMANI
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Luty 26, 2006, 23:35:54 »

WITAM

Nie bede zaczynal nowego tematu bo problem mam taki sam z moim welonem wszystko bylo ok az tu pewnego dnia rybce zaczelo puchnac oko  :shock: i po jakims czasie spod niego wydobywala sie (i dalej sie wydobywa tylko w mniejszych ilosciach) biala maz. teraz to juz strasznie jej te oko wychodzi i nie wiem co to moze byc bo z tymi objawami jest masa chorob. dodam ze rybka je normalnie jest aktywna, reszta towarzystwa ok filtr chodzi woda 20 C akwa 112l

help

112l - Welony
33l - Huh
dobrzy ludzie przyjmę roślinki Wink
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: