Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Padaja mi ryby a wszystkie parametry sa OK???
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Padaja mi ryby a wszystkie parametry sa OK???  (Przeczytany 2039 razy)
Iwi
Nowy
*

« : Luty 23, 2006, 13:28:22 »

Co to moze być? W przeciągu 2 dni padly mi bez rzadnych objawów z pięknymi kolorami 4 ryby, dwa neonki i jedna kosiarka. Dlaczego? Parametry, temp.25, ph 7,5, NO3 20, Two 16, Tww 12, 112l., woda czysta, co tydz podmieniana. Kto ma pomysł i co mam zrobic? Akwa mam od pól roku. CO2 podaje codziennie po 1 tabletce Sery. Trzy dni temu do filtra włożyłam torf aktywny, ale wczoraj go wyjęłam, bo pomyślałam ze to może ma wpływ. Boję sie ze jak wrocę to znajde kolejne martwe rybki.
Ewelinka23
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 23, 2006, 13:35:53 »

Hmmm... Dziwne... A czym karmisz rybcie... A moze dokupowalas w ostatnim czasie jakies nowe ryby... :?:

www.malawiforum.pl
ZAPRASZAMY DO DYSKUSJI
MALAWI, TANGANKA, INNE BIOTOPY

Akwarium 540L Malawi w trakcie zakładania.
kassiunka
Stały użytkownik

więcej wody!!

« Odpowiedz #2 : Luty 23, 2006, 16:33:39 »

jesli nie dokupowales nowych ryb/roslin , jakiegos nowego pokarmu... to faktycznie moze cos nie tak z tym torfem?? podmien wode  i chyba jedyne co zostaje to czekac...

72 litry - skalary, kiryski, ramirezka, zbrojniki

60l- pielęgniczki żółte, opaczek, gupiki, red cherry

25l- red crystal, rainbow, white pearl
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #3 : Luty 23, 2006, 16:48:35 »

no cos dziwnego sie dzieje w twoim akwa :!: podmien wieksza czesc wody i nie dawaj torfu, zarzuc im tam tez troche cristala dla lekkiego odkazenia akwa :!:

8317910

Iwi
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 23, 2006, 18:59:16 »

Wiecie co szlak by trafil te sklepy!!! Faktycznie dokupilam pare dni temu 3 kosiarki i roslinki. Jedna kosiarka padła razem albo przed neonkami.dzisiaj wrociłam z pracy i 3 kolejne neonki padly!!! razem juz 8 ryb mi padło. Nie wiem co robic. Podmieniałam trzy dni temu wode a dzisiaj teraz podalam jeszcze omnipur Srey 5ml bo tylko to mialam w domu. Co jeszcze zrobić?
PS jak sie przyjrzałam rybom to na jednym neonku jest delikatne przebarwinie, taka jasniejsza rozmazana plamka, tak jakby delikatna plesn bialawa albo sluz bialawy. Opisze to moze tak , to wyglada tak, jak roslinka pokryta krociutkimi nitkowatymi glonami, tylko ze bialymi albo mlecznymi. Jedna zdechla byla tym pokryta. Ale to jest dosłownie milimetrowej dlugosci. Prawie niewidoczne, jak mech.
Also Hilfe!!!
Ewelinka23
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Luty 23, 2006, 20:12:50 »

Wydaje mi sie ze masz odpowiedz... Na przyszlosc musisz baczniej zaobserwowac stan zdrowia ryb, ktore kupujesz... :!:  :wink:
Pozdrawiam

www.malawiforum.pl
ZAPRASZAMY DO DYSKUSJI
MALAWI, TANGANKA, INNE BIOTOPY

Akwarium 540L Malawi w trakcie zakładania.
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #6 : Luty 23, 2006, 23:28:52 »

dokladnie :!: zwracaj wieksza uwage na to co i gdzie kupujesz :!: tak to juz jest ze w sklepach nie interesuja sie zdrowiem ryb tylko tym zeby jak najwiecej zarobic :?

8317910

Iwi
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Luty 24, 2006, 17:12:02 »

Ano człowiek uczy się na błędach, i to najlepiej na własnych!!!
Rybki mi dalej padają, poszłam dzisiaj do innego akwarystycznego i sie dowiedziałam, ze taka jakby pleśnią bardzo szybko obrastaja zdechłe chore ryby. Ale jak szybko wyławiam swierzo zdechła rybe to są one pięknie ubarwione, jak zywe, bez zadnych innych objawów.
Rano przylukałam, ze ryba na ok godzine przed smiercia pływa przy zamym lustrze wody i non stop czerpie jakby powietrze z zewnatrz, chociaz robiłam test na CO2 i jest wrecz za mało. a reszta pływa na dole, hmm dziwne. Więc nie wiem nadal co to jest, ale raczej na pewno przyniosłam to ze sklepu z kosiarkami. A jak sie dzisiaj dowiedziałam, to ten sklep zaopatruje sie na otwartych giełdach akwarystycznych, tak z reki do reki, nie sprawdzone, oby sprzedac i zarobic!
PS od teraz zaopatruje sie w male akwa Kwarantanna i kazda nowa rybe bede tam trzymac przez tydzien.
PS2 a do tego dodałam dzisiaj jeszcze Sery tabletki mocne na wybicie bakterii.
PS3 no i jakby ktoś wiedział dlaczego rybki te padły to napiszcie, bo z czystej ciekawości chciałabym wiedzieć dlaczego bezobjawowo
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: