Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Molinezje  (Przeczytany 2329 razy)
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« : Luty 21, 2006, 12:34:08 »

Ostatnio na molinezjach pojawiły się jakby biało - błękitne kropki (raczej nie grudki). Bardziej to przypomina odbarwienie. Ryby zachowują się normalnie, nie ocierają się o nic.
Ostatnio miałem coś takiego jakieś 1-2 tyg temu, teraz się pojawiło ponownie. Wtedy zastosowałem MFC (plus temp do 28*C)  i po paru dniach przeszło (oczywiście jakiś czas dodawałem troszkę tego MFC). Wczoraj wlałem ponownie no i efekt był taki że połowę narybku molinezji odeszła do krainy wiecznych głębim. Czy to po prostu reakcja na MFC :?:
Przedtem dzien wczesniej wlalem nawozu dla roślin (Tropical Bio-Florin) ... Może rybcie maja jakąs alergię na to albo jest tam coś co im szkodzi :?: Czy poza czekaniem na efekty (oby pozytywne) mogę coś jeszcze zrobić i co to za kropki :?:

pH ok 7.2, gH - 10, kH - 7, NO2 - 0.3, temp 26*C

Ewelinka23
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 21, 2006, 14:21:36 »

A moze poprostu za duzo chemii.. :?: Najpierw FMC, teraz nawoz... Nie za duzo tego... :?:

www.malawiforum.pl
ZAPRASZAMY DO DYSKUSJI
MALAWI, TANGANKA, INNE BIOTOPY

Akwarium 540L Malawi w trakcie zakładania.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 21, 2006, 14:53:15 »

Hmmmm byc moze ... ale przeciez nie wlalem nawozu a potem za 10 min MFC ... od poprzedniej kuracji MFC (te same objawy) minelo po ok 10 dniach ... po prostu nawozu dalem po podmianie wody a jak zobaczylem plamki to dalem MFC - opisalem sytuacje co zrobilem jak zuwazylem problemy a nie ze robie to sobie dla zabawy.

Ewelinka23
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Luty 21, 2006, 14:56:46 »

A przefiltrowales wode weglem aktywowanym... :?:

www.malawiforum.pl
ZAPRASZAMY DO DYSKUSJI

bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #4 : Luty 21, 2006, 16:24:17 »

nie dziw sie ze malenstwa ci padly :!: MFC to silny lek tylko dla wytrzymalych ryb, ale jak chcesz go juz uzywac to trzeba zmniejszyc dawke zalecana o polowe :!:

8317910

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #5 : Luty 21, 2006, 18:58:30 »

plamy występują tylko u narybku czy u ryb dorosłych też ? tylko na molinezjach ?
mierzysz NO3 ?

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 21, 2006, 19:25:38 »

Weglem aktywowanym  ... Mam filtr wewnętrzny - jak to zrobic ??
Dzieki bakuMGK - bede juz pamietał.
A co do przyczyny to juz chyba znam odpowiedz ... Wlasnie wrocilem z pracy i zrobilem testy ... NO2 nie miesci sie na skali ... moja przygoda z firma Tropical chyba wlasnie sie zakonczyla  :?
Teraz mała podmiana wody i SERA Toxivec (Ewelinka23 pewnie mnie znowu pojedzie ze chemia ale co robic   Sad ) Mam nadzieje ze sytuacja uratowana. Jeszcze mnie czeka dluuuuga nauka  Tongue

Ewelinka23
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Luty 22, 2006, 09:57:08 »

Hmmm... Nie pojade, ale powiedz mi prosze po co lejesz ten SERA Toxivec... Do czego On sluzy... Ja chemi osobiscie nie uzywam, wiec sie nie znam... :!:

www.malawiforum.pl
ZAPRASZAMY DO DYSKUSJI

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Luty 22, 2006, 10:51:35 »

To jest preparat ktory usuwa szkodliwe zwiazki z wody (zwiazki azotowe, chlor, metale ciezkie). Wedlug instrukcji / ulotki wlasnie w takich sytuacjach awaryjnych jak moja.
Wiecej na ten temat Sera Toxivec
Ja najpierw zrobilem taki test:
1. Woda z akwarium w probowce i test NO2 (wynik czerwony - bardzo zle)
2. Kropelka Toxivec do probowki
3. Po dziesieciu minutach kolor zolty - bardzo dobrze
wiec jak widac dziala Smiley
Niestety od wczoraj po wlaniu do akwa mala zmiana wartosci NO2 - ale byc moze mam taki poziom NO2 ze glowa boli i trzeba dluzej poczekac  :cry:  Zobaczymy jak wroce do domu

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: