Marzena
Nowy

|
 |
« : Luty 16, 2006, 09:15:24 » |
|
Witam wszystkich. Bardzo bym prosiła o szybką odpowiedż bo juz sama nie wiem co sie dzieje. Mam akwarium 400 litrów i jest tam sporo rybek. Dwa dni temu jedna zaczęła przechylać się na boki ( brzanka różowa) a wczoraj prętnik zaczął robić to samo. Pływają bokiem po dnie. Reszta ryb wygląda na zdrowe. Zastanawiam się czy inne mogły je próbować wyeliminować bo są to ryby nie do pary.Tak mi to wyglądało jakby samce się biły o samice ale pewności nie mam , a może znowu jakiś pomór w akwarium. Te ryby już odłowiłam do innego zbiornika i nie wiem co dalej robić. Czekam na waszą pomoc.
|
|
|
|
|
|
mk
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 16, 2006, 09:38:36 » |
|
na pewno nie probowaly wyeliminowac :!: nie mam pojecia co to moze byc :? moze troche wiecej szczegolow podasz :?: one plywaja po dnie czy sie o nie tra :?:
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
Marzena
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 16, 2006, 09:42:03 » |
|
pływają po dnie i nie mają siły wypływać do góry. Brzanka różowa tak jakby jej się troszke poprawiło , czasem podpływa do góry ale prętnik to chyba dogorywa. Leży na jednym boku i próbuje pływać a właściwie czołga sie po dnie. Ryby są jakby troche wykręcone.
|
|
|
|
|
|
mk
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 16, 2006, 09:53:33 » |
|
no to ci zdechna ale niestety nie mam pojecia od czego to :!: tak wiec w tej kwestii ci nie pomoge :cry:
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 16, 2006, 16:14:35 » |
|
to mi wygląda na jakies zatrucie. Sprawdź poziom NO3. Jak często robisz podmiany i w jakiej objętości ? Nie wlewałaś ostatnio do wody jakiejś chemii ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marzena
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 16, 2006, 22:49:04 » |
|
Nic nie wlewałam, zatrucie , raczej wątpię bo dopadło by to inne ryby także a inne są jak najbardziej zdrowe. Drogą obserwacji wydaje mi się że samce pozbyły sie konkurencji. Zobaczymy co dalej będzie się działo
|
|
|
|
|
|
mk
|
|
|
Marzena
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 17, 2006, 15:23:55 » |
|
No i co mam robić?  Prętnik "czołga się po dnie ale żyje, brzanka też sobie pływa po dnie , jedzą objawów na zewnątrz nie ma żadnych. Reszta ryb jest zdrowa więc myślę że to inne ryby je przegoniły
|
|
|
|
|
|
mk
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 17, 2006, 15:28:59 » |
|
moze dobrze kombinujesz, no ale wtakim akwa przeciez masz sporo miejsca wiec nie pwinno byc takiego problemu :?
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 17, 2006, 15:57:20 » |
|
a jakie ryby i w jakiej ilości masz w tym akwarium ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marzena
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 17, 2006, 16:01:57 » |
|
to jest akwa 400 litrów i jest tam 8 brzanek sumatrzańskich , 5 różowych 4 inne zapomniałam nazwy chyba musze , 5 rekinich, 8 skalarów , 3 pretniki , 2 gurami marmurkowe, 8 kirysów , 4 sumy 1 sum rekini. Jak na razie wszystkie żyły w zgodzie . obsada wiem że dosyć haotyczna ale nie ja wybierałam . Mam akwarium od sierpnia zeszłego roku, wiem że sprzęt jest ok parametry też , tego pilnuje mąż. Ale czasem ręce mi opadaja jak ryby zaczynaja chorować. Mam jeszcze drugie akwa 63 litry i tam ma żyworodne rybki i jest ok
|
|
|
|
|
|
mk
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 17, 2006, 22:01:39 » |
|
co do tej brzanki to MSZYSTA  a tak to obsada nawet nawet wiec nie mam pojecia w czym byl problem :?
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
|