Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Gupiki  (Przeczytany 4249 razy)
Keller
Nowy
*

« : Styczeń 23, 2004, 23:31:38 »

Czy ktoś może odpowiedzieć, na dwa (no moze trzy) pytania - następującej treści:
- dlaczego samczykowi gupika płetwa ogonowa podarła się jak kartka papieru, czy to jest normalne;
- jak długa trawa ciąża u gupików,  w jaki sposób można na 100% stwierdzić kiedy samica wyda na świat swoje pociechy;
Pytania może banalne, ale dla mnie narazie są one bez odpowiedzi  :wink:
Molly_
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Styczeń 23, 2004, 23:49:27 »

Może gupikowi jakaś inna ryba obgryzła ogon, dlatego ma postrzępiony...
Ciąża u gupików trwa ok. 4 tygodni. Jak samica ma rodzić, jest gruba, czasem siedzi i dyszy....

zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
Keller
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 24, 2004, 00:26:45 »

1. Samczykowi nic nie poobgryzało tej płetwy, ona się poprostu "podarła"
2.Z moich oblicz wynika, że ciąża samicy trwa już 42 dni. Coś chyba jest w tym wszystkim nie tak.
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 24, 2004, 08:07:41 »

Może nie jest w ciąży tylko jest cały czas pękata od jedzenia. Duże samice gupików potrafią jeść wszystko i w każdych ilościach, podczs karmienia znaczna część wsypanego pokarmu przypada właśnie dla nich.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
-Bartek-
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Styczeń 30, 2004, 00:10:11 »

Ogon raczej sam się nie podarł. Może w nocy jakiś inny gupik mu obgryzł (u mnie się czasem to zdarza). Ale nie martw się płetwa odrośnie. CIąża u gupików trwa około 4 tygodnie jak już ktoś napisał co nie znaczy, że nie może trwać dłużej. Moje kocą się średnio co 30-35 dni może dłużej i jest wiele narybku (rekord to 50-pare).

-EDIT-

Takj myślałęm, i myślę, że po prostu rybka się okociła jak spałeś/nie było cię/nie wiedziałeś i poprostu cały narybek został zjedzony przez inne ryby albo nawet samą samice. U mnie często tak się dzieje.

Smithi
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 08, 2004, 01:13:54 »

Niemiałeś nic ostrego jak kamień gupik jest znany z tego że ma długi ogon a cosie podarło ogon?? Cool  :lol: jak ogon to mi sie wydaje że przez ostrą krawędź kamienia  Cool

Pozdro...  WsZyStKiM ===> (^ - ^) <===
Gadulec--2360002
E-mail--Smithi92@o2.pl
Następny dział Akwarystyczny  (^ - ^) www.aqua.land.glt.pl --Zapraszam !!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: