Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: coś nie tak z bimbrownią  (Przeczytany 2141 razy)
AKWARYSTA
Nowy
*

« : Luty 13, 2006, 16:15:49 »

hej. mam bimbrownie juz ok 10 dni.  z jej efektów widzę  ze rosliny tylko uniosły liście do góry ale nic z wyglądu się nie poprawiły a na młodych pędach robią sie brązowe plamy po których są potem dziury.wiec czy efektem poprawnie działającej bimbrowni powinny być pęcheżyki powietrza na liściach? zauwazyłem tylko takie coś na odchodach rybek i nie wiem czy na lisciach powinny byc takie "efekty". bo niektorzy piszą ze roslinki im rosną prawie na oczach to wiec u mnie chyba coś nie tak. Sad
czatom
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 13, 2006, 17:58:41 »

aby rośliny bombelkowły musi byc odpowiednie stężenie dwutlenku wegla oraz oswietlenie po to aby zaszła reakcja fotosyntezy. Oprócz tego aby rosliny sie ładnie rozwijały musi byc odpowiednie nawozenie czy spełnione są u Ciebie te warunki?

akwarium 112 litrów ph7 oświetlenie 1x18W Leuci Color 1x18W Philips TLD950 1X18 Philips TLD 965 Filtr zewnetrzny kubełkowy Aqueel FZK
filtr kaskadowy 2 skalary 6 kirsyków spiżowych 6 otosków 4 krewetki filtrujące
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #2 : Luty 13, 2006, 18:28:07 »

a jakie masz światło ??

AKWARYSTA
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 13, 2006, 18:40:30 »

Cytat: lukas
a jakie masz światło ??

SUN GLO 20 wat
 1 szt. po przekątnej w 60l akwa. mam starą pokrywę i dlatego po przekątne

z nawozu to dolewam PlantaMin- Tetry  ale to też tak dolewam jak mi sie przypomni i nie raz Aqua Plant też tak nieregularnie. Regularnie to podmieniam wodę co sobotę gdzieś tak połowę baniaka
czatom
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Luty 13, 2006, 18:46:50 »

moim zdaniem za mało światła dołóz jeszcze jedną swietlówkę

akwarium 112 litrów ph7 oświetlenie 1x18W Leuci Color 1x18W Philips TLD950 1X18 Philips TLD 965 Filtr zewnetrzny kubełkowy Aqueel FZK
filtr kaskadowy 2 skalary 6 kirsyków spiżowych 6 otosków 4 krewetki filtrujące
AKWARYSTA
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 14, 2006, 14:58:17 »

Cytat: czatom
aby rośliny bombelkowły musi byc odpowiednie stężenie dwutlenku wegla oraz oswietlenie po to aby zaszła reakcja fotosyntezy. Oprócz tego aby rosliny sie ładnie rozwijały musi byc odpowiednie nawozenie czy spełnione są u Ciebie te warunki?

czyli efektem dobrych warunków w akwa a nie samej bimbrowni są bąbelki na lisciach roslin :?:
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 14, 2006, 17:04:25 »

Bąbelki są efektem przesycenia wody tlenem, tzn. więcej nie moze już sie rozpuścić. Jest to oczywiście powiązane z dobrymi (optymalnymi) warunkami w akwa, bo w zlych fotosynteza nie przebiegała by tak szybko.

385 l - dyskowce
AKWARYSTA
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Luty 14, 2006, 19:03:43 »

ok. dziękuję. wraz ze zmianami w akwa będę jeszcze sie dopytywał jesli napotkam problemy narazie mam zamiar zmienić pokrywę na profilowaną i dołożyć jeszcze swiatła oraz wstawic tło strukturalne ze styropianu własnej roboty  Cheesy

PS. to czyli dołożyć rurę i nawozić jeszcze?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: